Stepanović: Neophodna pomoć malim preduzećima

Nova ekonomija

Glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović ocenila je da je pomoć malim preduzećima i  ljudima koji zbog epidemije ne rade neophodna, kao i da se ne sme zaboraviti da je "moramo da nastavimo da živimo i poslujemo i posle koronavirusa".

Komentarišući za N1 najave predsednika Aleksandara Vučića da će država obezbediti pomoć malim i mikro preduzećima tako isplatom minimalne zarade za tri meseca ako tokom vanrednog stanja ne otpuste više od 10 odsto radnika, Stepanović je kazala da svaki vlasnik preduzetničke radnje mora sam da odredi šta će da radi kad isteknu ova tri meseca. 

"Mislim da je besmisleno davati 100 evra svakom punoletnom građaninu. Trebalo bi napraviti neku selekciju da se pomoć da kome je potrebna, a ne da to dobiju svi, pa i oni koji (krizu) neće osetiti", dodaje Stepanović.

Govoreći o smanjenju plata zaposlenih u KC Niš koji su prinudno u samoizolaciji zbog opasnosti od širenja koronavirusa, Stepanović podseća da je predsednik na samom početku rekao da će medicinskim radnicima da poveća plate 10 odsto.

"Smanjenje jeste, strogo gledano, prema zakonu, kad ste na bolovanju primate 65 odsto plate, ali treba videti šta se dešava kad se žrtva povrede na radu, kako bi se ovo moglo tretirati. Ili da se donese neki propis da se vanrednom isplatom nadoknadi ljudima koji su se razboleli, ugrozili svoj život pomažući drugima. Ustav se krši, Skupština je raspuštena, vanredno stanje je uvedeno bez Skupštine, a pozivamo se na Zakon o radu da se ljudima smanjuje plata na bolovanju. Nađite način, pomozite ljudima"., navodi Stepanović.

Govoreći o najavi predsednika da će biti uvedena zabrana kretanja 24 sata "ako građani ne promene ponašanje", Stepanović kaže da "to deluje kao neki pokušaj da nas prepadne", što bi bilo u redu da ne deluje "kao da u tome uživa".

"Koliko znam, i Francuska i Italija su uvele da nema izlaska iz kuće ako nema potrebe za prodavnicu i apoteku. To je u redu. Način na koji nam predsednik to saopštava mislim da je pogrešan... Mislim da i on zna da nas ne može zatvoriti sve na 15 dana da niko ne izađe", rekla je Stepanović i dodala da "ne razume ljude koji su neodgovorni, koji se šetaju, sede po klupama kad nema kafića... Meni to stvarno nije jasno", kaže ona.

Ona je ocenila da su trenutne mere ograničenja kretanja nemaju veze ni sa kakvom vlašću, nego u interesu svih nas, ali da komunikacija Vučića sa građanima nije dobra i da izaziva revolt kod izvesnog broja ljudi.

"Nećemo zaboraviti da nam je izgovoreno da idemo u Milano, da se predsednik smejao iza tog lekara. Od toga da neće biti zatvarane škole, do 'sedećete u kućama 24 sata'... (Najave novih mera) moraj da se kažu smireno", ističe Stepanović.

Ministarstvo odbrane je usred vanrednog stanja raspisalo javnu nabavku za uslugu ispitivanja "rejtinga ministra", a Biljana Stepanović o tome kaže: "To je dosledno njegovom nenormalnom ponašanju. Drugu reč nemam, mislim da Vulina treba skloniti iz javnog života, treba dovesti nekoga ko se ponaša primereno situaciji. Ništa što je rekao i uradio za mene nije normalno, on je davno morao da nestane iz javnosti. Mislim da je baš njegovo pojavljivanje na Sajmu, gde je napravljena privremena bolnica, izazvalo veliki otpor kod ljudi, strah. On radi propagandu, tome nije ni mesto, ni vreme. Ponaša se govori neprimerene stvari". 

Istakla je i da je kultura neophodna, "Ljudi treba nečim da se zabave, da skrenu misli, da se osećaju lepo. Stres jeste veliki, ali je važno da u tome nađemo neki način da što bezbolnije, makar mentalno, kroz to prođemo".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara