Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Promo

Sto miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Promo
Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive i na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje startap kompanije, da slede svoje snove i postanu uspešne preduzetnice, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj predstavljajući Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva, koji je započet ove godine. Njime je kabinet ministra Popovića, uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade, opredelio 100 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva. 

Glavni cilj Programa je unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja. 

"Do sad imamo odlično interesovanje, veliki broj pristiglih prijava, a projekat ćemo nastaviti i u sledećoj godini kako bismo osigurali da sve dobre ideje dobiju adekvatnu podršku", izjavio je ministar Popović i dodao da  Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već i domaćicama u seoskim i manje razvijenim
sredinama sa dobrom idejom i osećajem za biznis.

Program podrške razvoju ženskog inovacionog preduzetništva podržala je Skupština Grada Beograda i Kancelarija za mlade.

"Beograd je smanjio broj nezaposlenih lica ali i pokrenuo točak preduzetništva. Smatram da je od izuzetne važnosti promocija i afirmacija preduzetništva, a posebno je važno da stavimo akcenat na preduzetnice kako bi otklonili rodno zasnovane stereotipe i ohrabrili žene da pokrenu svoje kompanije. Mi smo, kao jedinica lokalne samouprave, spremni da im budemo vetar u leđa", izjavio je član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević.

Od 2015. godine osnivačica Just Smart d.o.o. i platforme www.shtreber.com Stefanija Lukić istražuje mogućnosti osavremenjivanja načina učenja školskog gradiva.
 
"Svoju karijeru nikada nisam definisala poslom već ciljevima. Nikada nisam radila za poslodavca, nadređenog ili direktora. Mislim da me je to definisalo kao preduzetnicu. Ali biti preduzetnica ne znači samo pristup poslu, već spremnost na konstantno učenje. Tako sam I došla na ideju da osnujem svoju firmu i napravim sajt za učenje kroz igru na kojem danas svakodonevno uči 7000 školaraca".

Nakon što je ostala bez posla Ivanka Stamenović, po zanimanju tekstilna dizajnerka, rešila je da samostalno započne posao.

"Oduvek sam imala preduzetnički duh, puno entuzijazma i ideja, tako mi ni situacija kada sam ostala bez posla nije teško pala. Završila sam obuku kreativnog šivenja u organizaciji IDS-a i nakon toga sa koleginicom osnovala prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji – eko BaG. Počele smo da šijemo torbe od bilborda i zapošljavamo žene starije od 50 godina, koje pripadaju teško zapošljivoj grupi pogođenoj tranzicijom. Tako je bilo tad i tako je sve do danas",  rekla je predsednica udruženja EkoBag Ivanka Stamenović.

Na raspisani javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava, u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva, mogu se javiti i jedinice lokalne samouprave, ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, u zavisnosti od toga za koju meru tj. aktivnost u okviru Programa se konkuriše. Dobitnici bespovratnih sredstava će u okviru predviđenih aktivnosti raspisati konkurse na koje se mogu prijaviti isključivo žene. Više informacija na: www.inovacije.gov.rs.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara