Stručnjaci za ICT sve traženiji u EU

Foto: Pexels

Svako deseto preduzeće u Evropskoj uniji je tokom 2018. godine pokušalo da unajmi stručnjake za informacione i komunikacione tehnologije (ICT), a tačno 58% tih kompanija je imalo poteškoće da nađe adekvatan kadar, prenosi Eurostat.

Udeo preduzeća u kojima je bilo teško da popune ova radna mesta iznosio je 37% u 2013. godini i 38% u 2014. godini. Međutim, ovaj udeo se ubrzano povećava za četiri do šest procentnih poena svake godine.

Firme u Rumuniji su imale najviše problema da nađu ICT eksperte, zato što je 90% njih prijavilo da su upražnjena radna mesta teško popunili.

Velike probleme prilikom regrutacije ovog profila inžinjera imale su i Češka (80%), Austrija (74%), Švedska (72%), kao i Nemačka, Luksemburg i Holandija (u svakoj po 69%).

Stručnjake za ICT najlakše su pronalazila preduzeća iz Španije, gde je svega 27% njih prijavilo da su naišli na poteškoće prilikom njihovog regrutovanja. Za njom slede Grčka (38%), Bugarska (42%) i Kipar (44%).


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.