FOTO: Pixabay

Stručnjaci za IT masovno napuštaju Rumuniju

FOTO: Pixabay

Preko 37.000 IT eksperata napustilo je Rumuniju u poslednjih 20 godina, objavio je portal Business Insider pozivajući se na studiju koju su radili škola kodiranja Codecool i IT firma Brainspotting.

Oko 30 odsto od ovog broja otišlo je u SAD i Kanadu, 60 odsto u druge države Evrope i preostalih 10 odsto u Aziju i druge regione, piše Business Insider pozivajući se na portal na rumunskom jeziku Economica.net.

Rumunija zbog toga svake godine ima deficit od 15.500 IT stručnjaka, što otežava posao IT kompanijama koje dolaze u tu zemlju i traže radnu snagu. 

Univerziteti u Rumuniji školuju oko 9.500 IT stručnjaka godišnje, od čega je trećina u Bukureštu.

„Treba da udvostručimo broj diplomaca da bismo podmirili potrebe", rekla je Klaudija Tamaši, menadžerka Codecool škole u Rumuniji.

U Rumuniji oko 100.000 ljudi radi u IT sektoru, koji čini oko šest odsto nacionalnog BDP-a, a prosečna plata programera je oko 1.600 evra i najveća je od svih profesija i kategorija zaposlenih.

Lider najveće rumunske opozicione partije nedavno je zatražio veće poreze za zaposlene u IT sektoru, nakon čega je kritikovan od strane poslodavaca i vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Altiparmakov (Fiskalni savet) protiv paušalnog poreza za IT

VIDEO: Tomislav Momirović (Mona) protiv većih poreza za IT

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara