Foto: RNIDS

Stručnjak za sajber bezbednost: Nema kompjuterske opreme koja nije hakovana

Foto: RNIDS
Broj država sa sposobnostima za ofanzivu u sajber-prostoru se stalno uvećava a ne postoji veći proizvođač kompjuterske opreme čiji hardver nije već uspešno hakovan. Problem sajber-bezbednosti je taj što branilac uvek ima više ranjivosti, neke koje su i njemu nepoznate, dok napadač sam bira metu i sredstvo napada, naveo je potpukovnik dr Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije.

On je naveo da jeste istina da živimo u informacionom dobu ali da temu sajber-bezbednosti ne treba vulgarizovati precenjivanjem njenog značaja, već je posmatrati samo kao novo bojno polje.

„Sukob između država je konstantan, a ako želite da proizvedete efekte za pet godina, morate sada da delujete", ocenio je Mladenović, dodavši da savremene sukobe karakteriše sve manja razlika između rata i mira, između učesnika u sukobu, a sve veći značaj podataka.

Njegovo izlaganje bio je deo panel diskusiju o sajber bezbednosti „Digitalno bojno polje", koju je organizovala Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u sklopu obeležavanja Evropskog meseca sajber bezbednosti.

Govoreći o globalnoj infrastrukturi, Mladenović je kazao da Sjedinjene Američke Države generišu najviše podataka, da imaju najviše data centara i optičkih kablova, a da svetom neće vladati zemlje koje vladaju morima ili resursima, već kompanije poput Gugla i Fejsbuka, koji vladaju podacima.

Prema njegovom ličnom mišljenju, većina komentara na medijske tekstove na internetu je veštački generisano, a ako su „napisani" pomoću programiranih „botova", onda se može govoriti o sajber-napadu ako imaju psihološki ili politički cilj.

„Zato morate imati slobodu da sami birate sami birate svoj izvor informacija, i da ih kritički razmatrate... Ako želite da budete bezbedni u sajber-prostoru, morate da imate moć, ako želite da imate moć morate da imate znanje", zaključio je Mladenović.

Evropski mesec sajber bezbednosti ustanovljen je na inicijativu ENISA (Agencija EU za bezbednost mreža i podataka) sa ciljem da se podigne svest o sajber bezbednosti i pretnjama koje vrebaju iz sajber prostora, ukaže na potrebu stalne edukacije korisnika i kao podsetnik da i jednostavne mere zaštite mogu da budu od presudnog značaja za onlajn bezbednost.

PROČITAJTE JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara