FOTO: Pixabay

Struja iz vetra plaćena 9,5 miliona evra u 2018. godini

FOTO: Pixabay

Podsticaji za vetroelektrane, koje finansiraju građani preko računa za električnu energiju, u prošloj godini dostigli su 9,54 miliona evra, objavio je dnevni list Politika od petka.

Srbija prema zvaničnim podacima ima oko 400 megavata instalisanih kapaciteta na vetar, i bliži se cilju od 500 megavata energije vetra, koja će biti subvencionisana tokom garantovanog perioda od 12 godina.

U Srbiji postoje vetroelektrane „Kovačica", snage 104,5 megavata, „Košava" (69 megavata), ’"Kula" (9,9 megavata), „La pikolina" (6,6 megavata), „Alibunar" i „Malibunar" (42, odnosno osam megavata) i druge.

Kako piše Politika, kompanija Tesla vind gradi vetropark „Čibuk" snage 158 megavata, koji bi trebalo da bude pušten u rad do kraja godine.

Elektroprivreda Srbije (EPS) takođe gradi sopstveni vetropark, navodi ovaj list.

Građani Srbije preko računa plaćaju 0,093 dinara po kilovat času za subvencije investitorima u obnovljive izvore energije.

Bivši savetnik ministra energetike Slobodan Ružić rekao je za Politiku da se energija koju proizvode vetroelektrane u Srbiji ne izvozi, nego se troši u Srbiji.

„Svaka ta elektrana povećava našu energetsku sigurnost i smanjuje problem koji ćemo imati već za 20 ili 25 godina kada lignita potpuno nestane", rekao je Ružić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaštitnik građana: Naknade javnih izvršitelja previsoke

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ivan

    Šta se toliko čeka sa elektranama na vetar Vetroparkovima sad kad duva košava ko luda bilo bi struje u izobilju a imamo lokacija u izobilju država treba da to masovno pokrene.