FOTO: Nova ekonomija

Struja za domaćinstva poskupljuje 3,9 odsto

FOTO: Nova ekonomija

Od 1. decembra struja za domaćinstva u Srbiji biće skuplja 3,9 odsto, potvrdio je danas u jutarnjem programu RTS ministar energetike Aleksandar Antić ocenjujući da se to neće značajno odraziti na kućne budžete i grejanje.

„Mi smo zaista dugo vagali i odlučili da to povećanje bude minimalno. Postoje sva opravdanja (za poskupljenje) i to je ispod zahteva  opravdanih troškova energetskih kompanija", kazao je Antić i dodao da će i sa novom cenom Srbija biti sa najnižom cenom električne energije u Evropi i EU. 

Kako je rekao, Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nižu cenu nego Bugarska, 24 odsto nižu nego u Albaniji,  35,8 odsto nižu cenu od Bugarske, u poređenju sa Crnom Gorom cena struje u Srbiji je 40,6  odsto niža, od Hrvatske  70,97 procenata, a od Slovenije 122 odsto. 

Podsećamo, Međunarodni monetarni fond (MMF) je pre nekoliko dana, nakon završetka svoje posete Srbiji, ocenio da je revizija cene struje neophodna "kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova”, čime su još jednom ponovili svoj zahtev za uvećanjem cene električne energije.

Predstavnici MMF-a prilikom svake posete Srbiji između ostalog traže i povećanje cene struje, barem u nivou sa inflacijom, ali i depolitizaciju EPS-a i energetske politike.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • bule

    Poskupljenje struje 3,9% + PDV, to je negde oko 5%. Zar to nije tačno onoliko koliko će dobiti penzioneri? Gde je onda tu neko povećanje?