FOTO: Gradnja.rs

Studenti obnavljaju napuštenu školu na Staroj planini

FOTO: Gradnja.rs

Studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa pokretom Odbranimo reke Stare planine i lokalnim stanovništvom, od zapuštene i napuštene seoske škole u selu Pakleštica napraviće centar za studijski boravak.

Kako navodi portal Gradnja.rs, osim unapređenja kvaliteta života u selu i obnova sela podsticanjem razvoja turističkih aktivnosti i edukacije arhitekata, cilj je bio i da se u saradnji s pokretom "Odbranimo reke Stare planine” zaustavi izgradnja derivacionih mini-hidroelektrane na rekama Stare planine i zaštita prirodnih resursa.

Idejno prostorno-programsko rešenje „Centra za studijski boravak – Pakleštica" obuhvata obnovu i uređenje objekta škole sa dvorištem, korišćenjem tradicionalnih tehnika gradnje, kao i uređenje enterijera u skladu sa njegovom novom namenom.

Planirano je da se napravi mreža pešačkih staza u okviru samog sela i njegove šire okoline i urede kamp mesta sa adekvatnim mobilijarom. 

Projekat predviđa i implementaciju novog, inovativnog sistema osvetljenja i električnog napajanja objekta i pešačkih staza, korišćenjem solarne energije.

Kao rezultat ove inicijative 2018-19. godine realizovan je projekat uređenja sale Doma kulture u selu Dojkinci. 

Projektom je zapušten i neiskorišćen prostor uređen u prostor zajednice u kome se odvijaju različite aktivnosti od značaja za život ljudi u selu – sastanci, seoske proslave, radionice, prezentacije, izložbe, projekcije i predstave.

PROČITAJTE JOŠ: DEKAN ŠUMARSKOG FAKULTETA: U EVROPI REKE NISU GURNUTE U CEVI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara