Dragoljub Vukadinović, FOTO: Nova ekonomija

Subvencije dati i domaćim preduzećima, a ne samo strancima

Dragoljub Vukadinović, FOTO: Nova ekonomija
Strancima smo dali velike subvencije, ali oni su doneli takvu proizvodnju koja im omogućava da i lako odu, proizvodnju koja ne puni dovoljno državnu kasu, a radnici su među najmanje plaćenim u Srbiji, gde su inače, niska primanja.

Ovo u razgovoru za dnevni list Danas, kaže Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe.

On dodaje da ovo što je rekao ne znači da je protiv subvencija...

"Ali one bi trebalo da budu dostupne i domaćim preduzećima barem pod jednakim uslovima. Generalno, ekonomska politika treba da se gradi na duži period, da domaće privrednike podstiče da ulažu u sopstvenoj zemlji, da se stvaraju uslovi koji odgovaraju svima na tržištu. Kako to država može da uradi i da dokaže da stvarno želi da podstakne domaće privrednike? Nema tu velike filozofije, mehanizmi su poznati: smanjenje poreza na profit, na investicije i opremu, smanjenje poreza i doprinosa na lične dohotke....", objašnjava prvi čovek kompanije Metalac.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističe da bi jedan od vidova državne brige za privrednike bilo i rešavanje nagomilanih problema u funkcionisanju institucija, ažurno i nezavisno sudstvo, bolji obrazovni sistem, kvalitetniji zdravstveni sistem.

"Sve to nam nedostaje i zato nam najbolji ljudi odlaze, a ostaju oni koji nisu u stanju da podignu domaću privredu", kaže Vukadinović.

Kao privrednik je, dodaje, zadovoljan što je država obezbedila stabilno makroekonomsko okruženje koje uključuje stabilan kurs i nisu inflaciju, jer to omogućava privrednicima da planiraju da planiraju razvoj i investiranje na duži period.

"Međutim, kao čovek koji živi u ovoj zemlji, ne mogu da budem zadovoljan stopom privrednog rasta i BDP-om od svega dva, tri ili četiri odsto. To je mali rast, koji je omogućava da dostignemo razvijeniji svet. Naprotiv, još više ćemo zaostajati za najrazvijenijim zemljama u Evropi. I naša rekordna četiri procenta rasta, koliko se procenjuje da će biti za prošlu 2018. godinu, realno su mnogo, mnogo manje nego nemačkih 2,5 odsto sobzirom na razliku BDP-a jedn ei druge zemlje", kaže Vukadinović i dodaje da se na osnovu samo jedne godine ne može govoriti o stabilnom, ili visokom rastu, a i kada se pogledaju rezultati u poslednjoj deceniji, tek onda se vidi koliko stagniramo u odnosu na okruženje, i koliki je naš zastoj u odnosu na svetsku privredu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara