FOTO: Goldfinger/Wikipedia

Sud odbio tužbu supruge Danila Kiša

FOTO: Goldfinger/Wikipedia

Viši sud u Beogradu odbacio je tužbu teatrologa Mirjane Miočinović, supruge pisca Danila Kiša, kojom je zatražila da se gradu Subotici zabrani da proglasi pokojnog pisca počasnim građaninom, javlja Blic.

Odluka suda je obrazložena time "što nije učinila verovatnim svoje navode da se dodelom zvanja vrši nedostojno iskorišćavanje dela pokojnog Danila Kiša”, navodi ovaj list.

Sud smatra da Miočinovićeva nije pružila dokaz da je odluka o posthumnoj dodeli zvanja počasni građanin Danilu Kišu doneta radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, dodaje Blic.

Miočinović je u junu uputila zahtev vlastima Subotice da se „bespogovorno povuče odluka" kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština „nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom".

„Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi", navela je u otvorenom pismu Miočinović.

Njen zahtev podržalo je više od 160 javnih ličnosti, koje su navele u javnom pismu da je donošenje ove odluke "neprimereno i neprihvatljivo".

PROČITAJTE JOŠ:

Supruga Danila Kiša zabranila vlastima da zloupotrebe njegovo ime

Javne ličnosti protiv zloupotrebe imena Danila Kiša

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara