Ilustracija, Foto: Pexels

Surogat majka u Srbiji dobijaće nagradu od 8.000 do 15.000 evra

Ilustracija, Foto: Pexels
Surogat-materinstvo ubuduće će biti dozvoljeno građanskim zakonikom i u Srbiji, uz umerenu nagradu od 8.000 do 15.000 evra za rodilje, piše današnja Politika.

Prof. dr Miodrag Orilić, v.d. predsednika komisije za izradu prednacrta, kaže za ovaj dnevni list da oni koji žele da postanu roditelji više neće morati da idu u Ukrajinu i da plaćaju surogat majku od 30.000 do 40.000 evra, ili čak u Ameriku, gde je nagrada za ovakvu vrstu angažmana i do 100.000 dolara.

Surogat-materinstvo omogućiće postojanje pravnog i biološkog trougla, a u rođenju deteta može učestvovati i do tri majke, ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja će izneti trudnoću i ona koja će biti majka deteta.

PROČITAJTE JOŠ:

Zakonik predviđa da će to biti „nameravana majka" , koja po pravilu neće biti davalac jajne ćelije, ali ni ta mogućnost nije isključena.

Takođe, zakonik će ugovorom regulisati situacije u kojima će biti uključene tri žene, a otac deteta biće muž ili partner „nameravane majke", odnosno oni će biti „nameravani roditelji".

Nameravani roditelji, koji su pravni otac i majka, moraće da vode računa o surogat-majci (rodilji) i to kada je reč o kvalitetnoj ishrani, da ima adekvatnu medicinsku negu, ali i dobre uslove života.

Takođe sud će imati mogućnost da interveniše, ako se ispostavi da su troškovi nesrazmerno veliki.

Osim toga, postojaće i mogućnost da ugovor sa surogat-majkom zaključi i žena koja živi sama, tj. bez partnera, a u tom slučaju mora biti korišćenja njena jajna ćelija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zdrav razum

    Danas ovo a sutra usvajanje gej brakova. Dajte ljudimo posao a ne da budu jeftine surogat majke strancima.