Sutra ističe rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu

Foto: Pixabay

Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal tekuće godine ističe u petak, 14 februara, iako poreska rešenja za 2020. godinu tek trebaju da stignu na adrese građana, piše današnja Politika.

Prva rata poreza na imovinu će stoga biti u visini rate za poslednje tromesečje 2019. godine, svaki dan kašnjenja sa sobom donosi zateznu kamatu od 11%, a za izbegavanje plaćanja te obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Rok u kom Poreska uprava obračunava zaduženje za tekuću godinu nije zakonski određen, ali se rešenja obično štapaju u maju i novembru, dodaje Politika.

U pojedinim delovima grada namet za 2020. godinu biće veći i do 8%, ali samo u zonama u kojima je vrednost kvadratnog metra nepokretnosti porasla, navodi Politika.

Poreske stope nisu menjane, osim za nekretnine u pojedinim gradovima u opštinama, a procenjuje se da će Beograđani koji poseduju stanove ubuduće plaćati porez viši za do 2%, dok će vlasnici kuća u proseku za toliko imati umanjeno poresko opterećenje. 

Manji porez plaćaće i vlasnici poslovnih zgrada, ali će vlasnici garaža u ekstrazoni poslovanja platiti za 10% veći porez, odnosno u prvoj zoni 4%.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara