Sutra ističe rok za prijavu za državnu pomoć

Foto: Pixabay

Poslodavci koji nameravaju da koriste pomoć države od aprila (polovinu neto minimalca za svakog zaposlenog) moraju da se elektronski prijave u Poreskoj upravi najkasnije do 25. marta i izaberu poslovnu banku preko koje će im biti uplaćen novac. Bez toga, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva finansija, njihovi zaposleni neće imati pravo na pomoć.

Navedena izjava mora da se daje svakog meseca, pred početak očekivane isplate, a od te obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Poslodavci koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, imaju rok do sutra da se, putem elektronskog servisa Poreske uprave, izjasne u kojoj banci žele da otvore poseban kovid-račun. 

Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije (NBS) podatke o poslodavcu u elektronskom obliku, na osnovu kojih odabrana banka otvara Covid račun. 

KAKO SE POPUNJAVA ONLAJN OBRAZAC ZA POLOVINU MINIMALCA?

"Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi NBS, a najkasnije do 31. marta ove godine. Otvaranjem COVID računa ne stiče se automatski pravo na direktna davanja", kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Važno je da poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih. 

U Ministarstvu finansija ističu da poslodavac ima obavezu da obračuna i plati poreze i doprinose.

"Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih, ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

O tome kako izgleda prijava za polovinu minimalca, možete videti na sledećem LINKU.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.