Sve veće interesovanje za šipak iz Srbije

Foto: Pixabay

U evropskim zemljama postoji veliko interesovanje za organski uzgajani šipak iz našeg regiona, a razlog je što ima čak tri puta više aktivnih, hraljivih materija od onog koji potiče od najvećih svetskih uzgajivača, prenosi RTS.

Srbija bi značajno mogla da uveća izvoz organskog šipka, a ovih dana u toku je berba plodova te biljke koja je pogodna i za uzgoj.

Čile u Južnoj Americi trenutno je naveći svetski uzgajivač šipka, odnosno divlje ruže.

Kako navodi RTS, jedan od najvećih uzgajivača organskog šipurka u Srbiji je Karolj Fekete iz Novog Kneževca.

Njegova plantaža se prostire na ukupno 50 hektara i reč je o mladim zasadima, starim četiri godine, a prinos je oko jedne i po tone po hektaru.

Sva proizvodnja je namenjena za izvoz, a najviše se koristi za farmaceutsku i prehrambenu industriju.

"To su sve sorte koje koristim, to su obogaćeni "C" vitaminom i pektinima su jako bogate i to prerađivačka industrija traži", kaže Karolj Fekete. 

KAKAV JE UTICAJ SRPSKOG SELJAKA NA PRIVREDNI RAST

Šipak se bere mašinski posebnim beračem poljskog konstruktora koji u prolazu između redova skida plod samo sa jedne strane biljke, a dnevno može da se obere oko dva i po hektara.

"Ne sme da se ide brzo i ne sme ni da se pojača vibracija zato što onda mlati, znači onda faktički gubimo višegodišnji rod. U mašini je to dobro što može sama sebe da pomera", objašnjava Ištvan Fazekaš, traktorista.

Kod organske proizvodnje divlje ruže nema đubrenja zemljišta, upotrebe pesticida, herbicida i navodnjavanja.

"Zahvalna je ona za dobro zemljište, ali izuzetno dobro podnosi i surove uslove, lošije tipove (zemljišta) petu, šestu klasu. Izuzetno dobro može da rodi", ukazuje Karolj Fekete.

Evropski otkupljivači očekuju značajno povećanje ove proizvodnje iz Srbije, a stimuliše se osnivanje plantaža, a obezbeđene su i sadnice materijal.

Početno ulaganje po hektaru je oko hiljadu evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Kristina

    Samo na kraju, da ne bude kao sa aronijom..