Sve više kompanija u Srbiji prekida proizvodnju

Fiat

Sve više kompanija u Srbiji prekida proizvodnju zbog donetih mera za prevenciju širenja koronavirusa. Pogođeni su i proizvođači u regionu.

Namensko preduzeće “Milan Blagojević” iz Lučana neće raditi od 30. marta pa sve do 13. aprila. 

U menadžmentu vojnog preduzeća kažu zaNovosti da će zaposleni koristiti zarađene sate, kao i godišnje odmore od prošle godine, a da će ih o svim promenama vezanim za rad preduzeća blagovremeno obavestiti. 

Ova odluka usledila je pošto je i vojna fabrika “Sloboda” u Čačku poslala svoje radnike na kolektivni odmor, počevši od 30. marta do 20. aprila.

Do 6. aprila više 2.500 radnika fabrike "Jura" u Nišu  je na plaćenom odsustvu. Ukoliko bude potrebe da se ovaj period produži, poslodavci će razmatrati sve opcije i mogućnosti osim otpuštanja radnika, saznaju "Novosti". Poslodavac će neradne dane u ovom periodu evidentirati kao plaćeno odsustvo, a sve u cilju zaštite svojih zaposlenih - istaknuto je na oglasnoj tabli ove kompanije u Nišu.

Isti režim važi i za zaposlene u Juri u Leskovcu.  Prema informacijama koje stižu od radnika, oni će biti na plaćenom odsustvu u iznosu od 65 odsto zarade. 

Pogon nemačke fabrike Leoni u Prokuplju prestao je da radi zbog opasnosti od širenja koronavirusa, prenosi N1.   Sindikat Sloga te fabrike saopštio je da je rukovodstvo, radi očuvanja zdravlja i života ljudi, donelo odluku da od 21. marta pogoni u Prokuplju prestanu sa radom.

U fabrikama Leonija širom Srbije radi oko 9 000 ljudi, a u fabrici u Prokuplju, koja proizvodi kablove za auto industriju, radi skoro 3 000 radnika. 

Kompanija Fijat Krajsler automobili (FCA) objavila je da će zbog koronavirusa do kraja marta obustaviti rad devet evropskih fabrika, uključujući i Zastavinu proizvodnu liniju u Kragujevcu.

Fijat je takvu odluku doneo kako bi optimizovao lanac nabavke i da olakšao ponovno otpočinjanje proizvodnje kada tržišni uslovi to dozvole.

Pored fabrike u Kragujevcu, zatvoreno je i sedam preduzeća u Italiji i jedno u Poljskoj.

Hisense Gorenje zatvara sve fabrike u Evropi  do 5. aprila da bi zaštitila radnike i sprečila širenje koronavirusa, prenosi slovenački list Delo.

Rukovodstvo Gorenja dogovorilo se sa sindikatom da se proizvodnja nastavi 6. aprila, ukoliko u međuvremenu „vlade pojedinih zemalja, u kojima se nalaze proizvodni pogoni, ne preduzmu dodatne mere za ograničenje rada“.

Gorenje  u Srbiji ima dve fabrike, u Valjevu i Zaječaru, i jedan je od najvećih izvoznika u Srbiji.

Poslovodstvo turske tekstilne kompanije „Džinsi Srbija“ odlučilo je da deo zaposlenih u leskovačkom pogonu pošalje na kolektivni godišnji odmor od najmanje dve nedelje, pišu Večernje novosti.

Direktor fabrike Jasin Deniz izjavio je da će na odmor biti upućeno 350 do 400 zaposlenih u pogonu. 

Zaposleni koji ostaju na poslu i dalje će sprovoditi stroge preventivne mere za održavanje lične higijene, dezinfekciju radnog prostora i radnih površina. Oni koji boluju od hroničnih bolesti oslobođeni su radne obaveze.

Užička fabrika municije "Prvi partizan" iz Užica odlučila je da zbog vanrednog stanja i koronavirusa na pošalje 500 od 1620 radnika na prinudni odmor od dve nedelje, prenosi N1.

Direktor fabrike Dobrosav Andrić izjavio je da na odmor idu majke sa decom do 12 godina, koje nemaju rešen problem čuvanja dece, i hronični bolesnici. 

Andrić je rekao da će zaposleni iz ove dve grupe koristiti zarađene sate i stare godišnje odmore. Ostali će biti na plaćenom odsustvu i primaće 70 odsto plate.

Kompanija Kraš donela je odluku da zbog zaštite zdravlja radnika i prevencije zaraze koronavirusom od 25. marta na kolektivni godišnji odmor pošalje zaposlene, prenosi Poslovni.hr .

Kompanija je odlučila da ranije aktivira uskršnji godišnji odmor od nedelju dana. Radnici Krašove fabrike Karolina u Osijeku prestaju sa radom, kao i Krašovi čoko-barovi. 

Krašove prodavnice bombona će raditi, ali sa minimalnim brojem radnika, zbog mera zaštite zdravlja. 

Hrvatski proizvođač automobilskih komponenata AD Plastik odlučio je da obustavi veći deo proizvodnje u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj zbog situacije u vezi sa koronavirusom, prenosi Poslovni.hr .

AD Plastik će nastaviti sa proizvodnjom na lokacijama u Rusiji, dok je proizvodnja u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj obustavljena na neodređeno vreme, u skladu sa obustavljanjem proizvodnje njegovih kupaca.

“U ovom trenutku nažalost ne možemo predvideti trajanje ove situacije na našim lokacijama jer ona zavisi pre svega od globalne situacije na tržištu i aktivnostima naših kupaca”, saopštio je predsednik uprave kompanije Marinko Došen.

- https://www.poslovni.hr/domace/ad-plastik-obustavlja-proizvodnju-4220511

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Нишки

    "Leoni" затвара фабрику у Прокупљу и Нишу јер је купац каблова(BMW) затворио погоне у Немачкој и Аустрији.