FOTO: Pixabay

Sve više oboljenja koja vode direktno u penziju

FOTO: Pixabay

Najveći problem je dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada.


Lista profesionalnih oboljenja višestruko je kraća od evropskog proseka, a procedura dokazivanja da je oboljenje nastalo na radnom mestu više nego komplikovano.

Takođe, većina radnika i ne zna da ona postoji i da mogu na taj način da ostvare svoja prava.

Ipak, stvari će se promeniti pošto je novi pravilnik je završen. Na spisak profesionalnih bolesti, na kojima je dosad bilo 56 oboljenja, dodato je novih devet, rekao je za Večernje novosti prof. dr Petar Bulat, specijalista medicine rada u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

To je dobro i usvajanjem novog pravilnika, koji iščekujemo, rešava se dosadašnji problem sa zastarelim, dugo neinoviranim spiskom profesionalnih oboljenja, kazao je on.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
----------------------------------------------------------------------------------------------------

U sledećem koraku, naglašava Bulat, treba definisati proceduru utvrdjivanja profesionalnog oboljenja i rešiti problem finansiranja dijagnostike u postupku utvrdjivanja ovih bolseti. 

Dijagnostičke procedure u takvim slučajevima nisu medju onima koji idu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i mora da se definiše ko će da ih plati - poslodavac, zaposleni ili RFZO, navodi list. 

Paralelno sa tim, navodi Bulat, mora da se definiše ko zapravo utvrdjuje prifesionalno oboljenje - lekar specijalista medicine rada, bilo koji specijalista ili institucija, kao sto su Institut "Dr Dragomir Karajović" i zavodi u Nišu i Novom Sadu. 

Zbog velikih problema u ovoj oblasti došlo je do velikog pada broja registrovanih bolesti u Srbiji. U periodu od 2004. do 2013. najčešća profesionalna oboljenja su bila virusni hepatitis i dermatitis, dok je tokom 2011. zbog problema u RTB "Zajača" utvrđen veliki broj trovanja olovom.

Novosti napominju da je najveći problem dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada. Jedno od takvih je oštećenje sluha. 

Perma nekim statistikama, osam odsto karcinoma pluća je profesionalne etiologije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara