Svega petina Beograđana bi pristala na vakcinaciju protiv COVID-19

Foto: Pixabay

Svega petina zdravih stanovnika glavnog grada Srbije i nešto više od dve petine onih sa nekim hroničnim oboljenjem spremni su da se vakcinišu protiv koronavirusa, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore koje je urađeno u saradnji sa Ekonomskim Institutom i Institutom za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nešto manje od polovine građana Beograda (45 odsto) još nije odlučilo da li bi se vakcinisali kada vakcina protiv COVID-19 bude dostupna na našem tržištu. Četvrtina građana je izjavila da se ne bi vakcinisala, dok će odluke oko 9 odsto građana zavisiti od izbora proizvođača vakcine.

Rezultati su međutim nešto drugačiji kod građana koji imaju neko hronično oboljenje. Vakcinisalo bi se njih 42 odsto, 36,6 odsto i dalje je neodlučno, oko 14 procenata ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, dok će 6 odsto Beograđana koji boluju od neke hronične blesti doneti odluku o tome kad saznaju ko je proizvođač vakcine.

Istraživanje je sprovedeno krajem septembra za potrebe studije "Mogućnosti za unapređenje zdravstvenog sistema u borbi protiv epidemije COVID-19 u periodu 2020-2021". 

FEJSBUK ZABRANJUJE OGLASE KOJI ODVRĆAJU OD VAKCINISANJA

BRINE PAD IMUNIZACIJE

U istraživanju se ocenjuje da vakcinacija kao najefikasnija mera prevencije dobija na važnosti u periodu pandemije i upozorava se na nepovoljne trendove u imunizaciji stanovništva u Srbiji.

Primer imunizacije protiv sezonskog gripa pokazuje da su u poslednjih deset godina ostvareni zadovoljavajući rezultati u sezonama 2008/09. i 2009/10. godine kod imunizacije populacije starije od 65 godina, ali je nakon toga situacija u poređenju sa Evropskom unijom dosta lošija.

Tokom sezone 2008/09. vakcinisano je 27 odsto stanovništva starijeg od 65 godina, a naredne 2009/10 gotovo trećina. Međutim, u sezoni 2016/17. taj udeo pao je na 14 odsto stanovništva starijeg od 65 godina.

Trend je još nepovoljniji kod vakcinacije zdravstvenih radnika protiv sezonskog gripa, jer je na početku posmatranog perioda vakcinisano 15 odsto njih, ali posle deset godina udeo onih koji su se vakcinisali pao je na 11 odsto od ukpnog broja zdravstvenih radnika.

NAJVEĆI JE OTPOR PREMA MMR1 VAKCINI

Najnoviji podaci o opštoj imunizaciji stanovništva tokom prvih šest meseci 2020. godine, takođe nisu ohrabrujući. Obuhvat redovnim vakcinama je niži od istog perioda prethodnih godina i to u rasponu od 5 do 12 procenata, u zavisnosti od tipa vakcine. 

Najniži obuhvat, 38,2 odsto je za MMR1 vakcinu, navodi se u studiji.

U Američkoj privrednoj komori apeluju na hitno i sveobuhvatno jačanje poverenja u programe imunizacije, a naglašava se i da je potrebno obezbediti kapacitete za distribuciju vakcina različitih proizvođača.

Navodi se da je željeni obuhvat vakcinacije od 60 do 70 odsto stanovništva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara