Rasim Ljajić FOTO: N1

Rasim Ljajić:

Svi nam zavide što turske kompanije najviše dolaze u Srbiju

Rasim Ljajić FOTO: N1
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističe da je ovo period najboljih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske, kao i da je to rezultat jedne intenzivne diplomatske i političke aktivnosti.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da dobrim odnosima Srbije i Turske doprinose česti susreti predsednika Aleksandra Vučića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Ja sam u više navrata o tome govorio da ovo je period najboljih ekonomskih i političkih odnosa, to je rezulatat pre svega jedne intezivne diplomatske i političke aktivnosti i opredeljenja da se očuva stabilnost i, sa druge strane, da se povećaju svi vidovi ekonomske i privredne saradnje dve zemlje", rekao je Ljajić.

Ukazao je da je opredeljenje Srbije da te odnose dodatno unapređuje i u tome vidimo naš ekonomski i politički interes.

"Na kraju krajeva turske firme već danas zapošljavaju 10.000 ljudi u Srbiji sa tendencijom daljih povećanja i daljih ulaganja. Posebno treba napomenuti da su to firme koje rade i idu u najmanje razvijene opštine u Srbiji", dodao je Ljajić.

Na pitanje ili razloga da bilo ko u regionu i Evropi sa podozrenjem gleda na takve odnose dve zemlje, Ljajić kaže da zemlje regiona može da razume, jer svi zavide zašto najveći deo turskih kompanija dolazi u Srbiju.

"Stvorili smo takav ambijent, odlične političke odnose, pravnu regulativu, poslovnu klimu za te ljude, predvidljivost poslovanja i sve je to uticalo da turske kompanije dolaze više u Srbiju nego u sve ostale zemlje regiona", naveo je ministar.

"Ko može da zameri jednoj maloj Srbiji što želi da ima najbolje odnose sa jednom velikom Turskom, tržištem od 80 miliona ljudi, sa značajnim političkim uticajem mi taj uticaj ne koristimo ni za šta drugo nego za očuvanje stabilnosti i mira u regionu, a ekonomsku saradnju ćemo, verujem, intezivirati u narednom periodu", kaže Ljajić.

Podsetio je da je juče potpisan sporazum o delu puta Novi Pazar–Tutin, što otvara novu perspektivu i da je infrastrukura jedno široko polje moguće saradnje Srbije i Turske.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara