Foto: Pexels

Svi propisi o prodaji na CEFTA tržištima na jednom mestu

Foto: Pexels
Privrednici će od decembra moći da se unapred informišu o propisima koji se primenjuju na robu koju prodaju na tržištima država koje su članice Central European Free Trade Association (CEFTA) putem regionalne elektronske baze, saopštila je Uprava carina.

Taj organ Vlade Srbije je u saradnji sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ), kreirala regionalnu bazu podataka o važećim obavezujućim obaveštenjima što doprinosi sigurnosti i značajnijem stepenu predvidivosti poslovnog okruženja.

"Učesnicima u carinskom postupku koji pribave obavezujuće obaveštenje, što je dokument koji se izdaje na zahtev stranke i predstavlja garantni akt uveden u pravni sistem Carinskim zakonom, garantuje se da će, pod u njemu navedenim uslovima, moći da ostvare svoja prava”, navodi se u saopštenju.

Baza je objedinila preko 1.000 nacionalnih i regionalnih obavezujućih obaveštenja, a trebala bi da omogući brže i efikasnije usaglašavanje tarifnog svrstavanja robe na regionalnom nivou, uvid u praksu i stavove drugih administracija, kao i lakšu identifikaciju robe u slučajevima provere preferencijalnog porekla.

Portal je dostupan NA OVOM LINKU.

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini koji okuplja tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Moldavije, Severne Makedonije, Srbije i Moldavije.

PROČITAJTE JOŠ:


Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara