FOTO: Pixabay

Svilajnac daje lekarima specijalistima između četiri i šest hiljada evra

FOTO: Pixabay

Svilajnac će među prvima u Srbiji pružiti finansijsku podršku lekarima koji hoće na specijalizaciju.

Lekari će dobiti između četiri i šest hiljada evra, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović na sednici Skupštine opštine.

Na sednici skupštine usvojena je Odluka o rebalansu budžeta opštine, na osnovu koje su obezbeđena sredstva za nekoliko projekata koje opština sprovodi, a jedan od njih je finansiranje specijalizacija, navodi se u saopštenju opštine Svilajnac. 

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti na specijalizaciju sada mogu i lekari volonteri, koji nisu u radnom odnosu i to odmah nakon završenog Medicinskog fakulteta. 

"Prepoznali smo potrebu i važnost da pomognemo svim mladim lekarima sa teritorije naše opštine, tako što ćemo im finansirati specijalizaciju i u proseku će svako od njih dobiti između četiri i šest hiljada evra iz budžeta opštine Svilajnac. Na ovaj način podržavamo i obrazovanje i zdravstvo i trudimo se da stvorimo i zadržimo stručnjake", rekao je Milanović. 

Jedan od kapitalnih projekata je i obezbeđivanje sredstava za kupovinu zgrade bivše Invest banke, koju će opština rekonstruisati i ustupiti na korišćenje MUP-u Svilajnac. 

"Objekat ima 1.000 kvadratnih metara i u potpunosti će zadovoljiti potrebe za prostorom MUP-a i bezbednosnih službi sa jedne strane, a sa druge strane i građanima će biti lakše i korisnije za završavanje poslova, jer će objekat imati novu šalter salu i namenski, adekvatan prostor", kazao je Milanović. Trenutno zgrada opštine deli prostor sa MUP-om. 

"To je građane često zbunjivalo. Prostor za šalter sale je bio nedovoljan za potrebe građana, a sada ćemo to rešiti u obostranom interesu, jer će i zgrada opštine dobiti nove prostorije koje je do sada koristila policijska stanica u Svilajncu. To ćemo preurediti kako bi olakšali službama komunikaciju sa građanima", rekao je Milanović. 

Velika su ulaganja i u oblast školstva i druge društvene oblasti, tako da se početkom septembra otvara 12 novih vrtića u svilajnačkim selima. Opština je obezbedila sredstva za njihovo opremanje i plate vaspitačima koji će tu raditi. 

"Svi prostori za seoske vrtiće su adaptirani, opremljeni i, što je najvažnije, biće besplatni. Cilj nam je da na ovaj način pružimo podršku seoskim porodicama koje nemaju mogućnost da decu vode u gradski vrtić, a da deci omogućimo zdravo i kvalitetno odrastanje", objasnio je Milanović.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara