Swiss PRO pomaže romskim naseljima u saniranju posledica pandemije

Foto: Pixabay

Kroz program Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava organizacije civilnog društva i lokalne samouprave u projektima za ublažavanje posledica pandemije u podstandardnim romskim naseljima. Realizacijom deset projekata za socijalno uključivanje će olakšati pristup osnovnim potrebama za najmanje 1.000 građanki i građana, navodi se u saopštenju.

Uz podršku Vlade Švajcarske vrednu oko 123.000 evra, projekti će u narednih osam do deset meseci biti realizovani u Boru, Kragujevcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Vrnjačkoj Banji i Zaječaru.

Lokalne samouprave i organizacije civilnog društva će samostalno ili u partnerstvu realizovati projekte kojima se unapređuje dostupnost javnih usluga u oblasti obrazovanja i zdravstva, poboljšavaju sanitarni uslovi, pruža podrška za oporavak životnih uslova i sticanje prihoda, kao i bolja bezbednost na radu za sakupljače sekundarnih sirovina. 

"Fokus ovog javnog poziva bio je na romskoj populaciji u podstandardnim naseljima jer je kriza izazvana pandemijom COVID-19 imala veliki uticaj na ovaj višestruko ranjivi deo romske zajednice. Skoro 40 prijavljenih projekata je jasno ukazalo na velike potrebe za raznovrsnom vrstom podrške, naročito u pogledu poboljšanja sanitarnih uslova i obrazovanja dece", navela je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Program "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO" podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Više informacija o podržanim projektima dostupno je na veb-stranici programa Swiss PRO.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara