Tabaković: Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo bogatim

Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatima, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Globalno dnevno njime se u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije, kaže ona.

"Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti", rekla je Tabakovićeva na prvom BIZIT okruglom stolu Prednosti i zamke e-trgovine, održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM). 

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 procenata transakcija u EU trgovinama obavlja uz upotrebu gotovine, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture. 

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o saradnji srpskog kartičnog sistema DinaCard i kineskog China UnionPaya, guvernerka je navela da će Narodna banka Srbije dobiti bepslatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja. 

"Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo", izjavila je Tabakovićeva. 

Podsetila da je China UnionPay drži u svetu preko 50 procenata kartica, odnosno preko 6,5 milijardi izdatih kartica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • minion

    kada bi vlada bila otvorena, i kad guvernerka ne bi bila tabakovic, ulagali bi u bitkoin, i mogli bi da obrnu pola miliona dnevno, obzirom da vrednost bitkoina oscilira po hiljadu evra na dnevnom nivou

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.