Jorgovanka Tabaković FOTO: N1

Tabaković: Niska inflacija postala normalnost u Srbiji

Jorgovanka Tabaković FOTO: N1

Inflacija u julu je iznosila 2,4 odsto, a nova projekcija NBS predviđa privredni rast od četiri odsto u 2018. godini, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

- Niska inflacija je postala normalnost u Srbiji, što znači da smo bili uspešni u našem osnovnom cilju - rekla je Tabaković na prezentaciji ''Izveštaja o inflaciji - avgust 2018'' koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici održanoj 9. avgusta.

Ona je istakla da se taj izveštaj, koji je bolji nego prethodni, poklapa sa šestogodišnjicom njenog mandata na mestu guvernera, kao i da je inflacija 2012. godine iznosila 12,9 odsto.

- Takođe, učešće investicija u BDP-u će preći 22 odsto, što je bio jedan od naših ciljeva i dokaza dugoročnosti politike koju vodimo. Neto priliv direktnih stranih investicija će ove godine preći 2,6 mlijardi evra - naglasila je Tabaković.

Kako je rekla, prema novim projekcijama NBS, privredni rast u Srbiji će ove godine iznositi četiri odsto.

Ona je navela i da su neto devizne rezerve na kraju jula iznosile 9,5 milijardi evra.

Međugodišnja inflacija se nakon minimuma u aprilu, u maju očekivano vratila u granice cilja od 3,0 plus-minus 1,5 odsto i u junu je iznosila 2,3 odsto.

Inflatorni pritisci po osnovu većine faktora i dalje su niski, što potvrđuje bazna inflacija na minimumu od 0,8 odsto, kao i inflaciona očekivanja usidrena oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Nakon smanjenja referentne kamatne stope za ukupno 50 baznih poena u martu i aprilu na tri odsto, Izvršni odbor NBS nije menjao visinu referentne kamatne stope.

Kretanja u međunarodnom okruženju od prethodnog izveštaja obeležili su povoljni izgledi za globalni privrededni rast, umerena globalna inflacija, kao i povećana divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Rastu kreditne aktivnosti (7,6 odsto međugodišnje u junu) doprinose faktori i na strani ponude i na strani tražnje.

To se uz aktivnosti na rešavanju pitanja problematičniih kredita odražava na dalji pad učešća tih kredita u ukupnim kreditima, na 7,8 odsto u junu, što je najniži nivo od 2008, kada je taj pokazatelj kvaliteta portfolija uveden.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara