Foto: Promo

Takmičenje u programiranju za žene 14. decembra

Foto: Promo
Tokom predstojeće Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka u Beogradu će biti održano i takmičenje u programiranju namenjeno ženama u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka. 

Pod sloganom „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.ˮ nadmetanje je zakazano za 14. decembar, a za učešće se mogu prijaviti takmičarke iz Srbije nezavisno od nivoa znanja i programerskog iskustva.

Kako navode predstavnici kompanije Namics, koja organizuje ovo takmičenje, cilj ovakvog događaja jeste osnaživanje žene  u IT industriji.

Učesnice takmičenja „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” biće podeljene u timove od po tri člana i imaće 10 sati da razviju prototip rešenja. One će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji, a tokom rada će im pomagati mentori iz Namicsa.

Konkretan zadatak na kome će učesnice raditi biće poznat dan pred takmičenje, a kriterijumi za odabir najboljeg rešenja biće primenjivost, originalnost i tehnički parametri. 

Besplatne prijave za takmičenje „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” trajaće do 1. decembra u ponoć, jedini uslov za učešće je da takmičarke ponesu svoj laptop, a formular za prijave i dodatne informacije o hakatonu, zainteresovane učesnice mogu pronaći na veb-sajtu organizatora

„Prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenat žena u srpskom IT sektoru je između 15 i 20%, a istraživanja Eurostata pokazuju da u Evropskoj uniji žene čine 17 odsto zaposlenih u IT industriji. Inspirisani ovim podacima, odlučili smo da Nedelju obrazovanja iz računarskih nauka obeležimo takmičenjem ... i da tako podstaknemo žene za poslove u sektoru informacionih tehnologijaˮ, objasnila je Katarina Simić iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics.

Ona je navela da je Namics prednosti timova koji okupljaju i žene i muškarce uvideo na sopstvenom primeru. 

„Odnos kolega i koleginica u Beogradu je otprilike 50-50. Primetili smo da je radno okruženje meštovitih timova pozitivnije, otvorenije i inovativnije i to nas je inspirisalo da podržimo sve žene koje žele da se oprobaju u programiranju", dodala je Simić.

Nedelja obrazovanja iz računarskih nauka će obuhvatiti više od 15 miliona ljudi i 35.000 događaja u 167 država, a ove godine se održava po deseti, jubilarni put. 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara