Takmičenje za pronalazače: Raspisan konkurs Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Foto: WIPO

Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije je povodom obeležavanja svoje 100. godišnjice raspisao konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu, u četiri kategorije takmičenja.

U saopštenju se navodi da se takmičenje organizujekako bi se promovisala kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva.

Pod pokroviteljstvom WIPO-a takmičiće se učesnici u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 29. marta 2021. godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Nagrade će biti dodeljene 26. aprila 2021. godine, na dan koji je WIPO ustanovila kao Svetski dan intelektualne svojine.

Počeci zaštite intelektualne svojine u Srbiji potiču još od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u toj oblasti.

Danas ova konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara