Foto: Nova ekonomija

Taksisti prekidaju protest, tvrde Vučić im obećao kazne za neregistrovane prevoznike

Foto: Nova ekonomija
Beogradski taksisti će obustaviti protest koji je trajao 11 radnih dana, saopštili su predstavnici taksi-udruženja nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandara Bjelića iz Udruženja taksista Srbije je nakon sastanka koji je trajao duže od dva sata izjavio da su taksisti od Vučića dobili garancije da će se pravila o pružanja usluga prevoza striktno poštovati i da će sankcije početi da se primenjuju na sve one koji krše Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

To bi podrazumevalo gašenje privrednih društava ili oduzimanje vozila svima koji obavljaju prevoz za koji nisu registrovani, a Bjelić je kazao da su tokom sastanka dobili informaciju da je jedno vozilo već oduzeto u toku razgovora sa predsednikom.

Prema njegovim rečima, to će se primenjivati i na organizacije koje takve usluge pružaju putem aplikacije, ali i na kombi-prevoznike bez adekvatnih dozvola.

Bjelić je dodao da će taksisti pratiti razvoj situacije, da će svake nedelje biti u kontaktu sa predstavnicima vlasti, a da će u slučaju da opaze dalje kršenje propisa „u većem broju i odlučnije tražiti svoja prava".

On je naveo i da je problem nastao zbog nekoordinisanosti državnih organa i da neće "upirati prst ni u jednog aktera iz Vlade Srbije", kao i da će taksi-udruženja početi sa kupovinom novih vozila i ponudom pogodnosti određenih kategorija građana.

U toku dana je direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić zajedno sa Miloradom Đokićem, osnivačem i zakonskim zastupnikom Ugovorne privredne taksi komore Srbije, objavio osnivanje novog udruženja „Novi taksi – moj taksi". Guberinić je pre toga najavio da će u novom udruženju taksista imati „profit od 150 hiljada dinara mesečno, ostarena puna radna prava, i mesečnu nadoknadu od dve hiljade dinara plus PDV."

Beogradska taksi udruženja i CarGo se spore oko tumačenja važećeg Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, zbog čega su taksisti zašli u treću nedelju štrajka, koji su sprovodili blokiranjem ulica glavnog grada. Predstavnici taksi udruženja su uviše navrata najavljivali da će radikalizovati protest blokiranjem mostova.

PROČITAJTE JOŠ:


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Vlah

    Vucic obecao kazne za divlje prevoznike... Znaci do sada su divlji prevoznici radili normalno, mimo zakona, godinama, a sada, kada je Vucic obecao nesto, taj neki zakon ce odjednom poceti da se postuje. Ako je to tako, zasto taj zakon nije postovan do sada?

  • ljubica

    A sta znaci ovo ", i mesečnu nadoknadu od dve hiljade dinara plus PDV."?

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.