Foto: Wikimedia/Srdjan Janjus

Telekomova firma pobeđuje na tenderima a krši prava radnika

Foto: Wikimedia/Srdjan Janjus
Državna kompanija Telus je tokom 2017. i 2018. godine dobila je više javnih nabavki za pružanje usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanja higijene u Pošti Srbije i Telekomu Srbije, iako je godinu dana pre toga prekršajno kažnjen zbog nepoštovanje zakona iz oblasti radnih odnosa.

Kako navodi portal Radnik.rs, Telus je zbog prekršajne kazne u visini od 100.000 dinara izrečene 2016. godine, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, trebao da bude diskvalifikovan na tenderima koje raspisuju javna preduzeća.

Tokom inspekcijskog nadzora u prostorijama Telekoma u Pančevu 2015. godine zatečen je radnik Telusa i utvrđeno je da u poslovnim prostorijama gde je radnik angažovan Telus nije držao primerak ili kopiju njegovog ugovora o radu.

Dodaje se da je tokom jedne javne nabavke iz 2019. godine Telus pobedio, ali da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki upravo zbog te presude delimično poništio postupak.

Uprkos tome, u nedavno objavljenom izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) se navodi da je Telus dobio tendere javnih preduzeća i državnih institucija vredne više stotina miliona dinara Pošte Srbije i Telekoma Srbija.

Telus je nakon osnivanja 2005. godine preuzeo zaposlene u Telekom Srbija i Pošta Srbije Beograd koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene, a sada istim firmama pruža iste te usluge.

Telus je zatvoreno akcionarsko društvo sa 100% vlasničkog udela Telekoma Srbije, a svoje usluge, između ostalog, nudi i Vladi Srbije, organima nekoliko ministarstava, Republičkog geodetskog zavoda, filijalama Banke Poštanska Štedionica.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara