Ilustracija

Dejan Stojanović, predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije:

Toplane spremne, od iduće godine grejanje možda već od septembra

Ilustracija

Toplane u Srbiji su spremne za početak grejne sezone, a razmišlja se da iduće godine grejna sezona počne već u septembru, rekao je predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

On je za agenciju Beta rekao da je 35 od 60 toplana u Srbiji obavilo "funkcionalne probe", a ugovore o nabavci energenata za celu godinu potpisale su neke koje koriste mazut i ugalj koji mogu da se skladište.

Naveo je da manje probleme u pripremi početka grejne sezone ima jedino toplana u Negotinu zbog havarije na "vrelovodu", pa je neizvesno kada će početi grejanje 300 stanova što je 20 odsto njenih potrošača.

Beogradske toplane su, po njegovim rečima, nabavile i lagerovale mazut.

Beograđani, kada počne grejanje, rekao je on, ne mogu da računaju da će im se stanovi zagrejati za dva sata jer je "sistem za grejanje u Beogradu velik, ne greje se preko godine i ne može da se brzo zagreje".

Stojanović je istakao je da će se iduće godine razmišljati o promeni datuma početka grejne sezone sa 1. oktobra na 20. ili 25. septembar.

Po propisima, grejna sezona počinje 1. oktobra pod uslovom da tri dana uzastopno prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni Celzijusovih.

"Toplane nisu mogle da na zahtev građana krše propise i započnu grejanje pre no što je to predviđeno propisima, iako je bilo hladno tokom septembra", rekao je Stojanović.

Poskupljenje mazuta i prirodnog gasa

On je ocenio da je zabrinjavajuće to što je mazut od polovine aprila poskupeo 28 odsto, a prirodni gas za 12 odsto.

"Cena mazuta se menja svakodnevno, a gasa kvartalno i vezana je za kurs dolara, pa se može očekivati da i dalje ti energenti poskupljuju", rekao je Stojanović.

Ukupni dugovi toplana u Srbiji za energente i radove iznose oko 30 milijardi dinara, a potraživanja su oko 35 milijardi, od čega se od potrošača u stambenom prostoru potražuje 18 milijardi dinara, a ostalo su dugovi komercijalnih kupca, industrije i povlašćenih korisnika.

Direktor šabačke toplane Slobodan Jerotić rekao je da je ta toplana "funkcionalne probe" obavila još sredinom septembra, a da će po gradskoj odluci grejanje početi kada prosečna temperatura bude tri dana uzastopno ispod 14 stepeni.

"Šabačka toplana je značajno smanjila nenaplaćena potraživanja, a nema ni dugova prema Srbijagasu, ni prema izvođačima radova na remontu sistema", rekao je Jerotić.

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da su obavljene probe rada sistema i da je nabavljeno gorivo za početak sezone.

Dodao je da uspevaju da naplate oko 85 odsto potraživanja i da se trude da povećaju naplatu zbog čega pokreću i tužbe.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara