Torlak počeo sa proizvodnjom vakcine Sputnik V

Foto: iStock

Vakcina Sputnik V je počela da se proizvodi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", piše na sajtu Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF).

Srbija je postala prva evropska zemlja koja do proizvodi ovu vakcinu. Cepivo Sputnik V je do sada registrovano u 60 zemalja.

Vakcina proizvedena u "Torlaku" će moći da se izvozi u zemlje regiona u kasnijem stadijumu, navodi se u saopštenju.

RDIF finansira proizvodnju vakcine Sputnik V uz pomoć proizvodnih kapaciteta kompanija iz svog portfelja, R-Pharm i Binnopharm, piše na zvaničnoj internet stranici. Dodaje se da masovna proizvodnja započinje i u Indiji, Južnoj Koreji, Brazilu, Kini, Saudijskoj Arabiji i Turskoj, u saradnji sa tamošnjim nacionalnim investicionim fondovima.

Podsetimo, RDIF i "Torlak" su krajem marta objavili da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine u Srbiji, a ministar Nenad Popović je početkom aprila izjavio kako je potpisan i sporazum o transferu tehnologija.

Nova ekonomija je tada i od domaćeg instituta i od ruskog fonda tražila tekst potpisanog sporazuma, međutim, odgovor do danas nije stigao ni od jedne strane potpisnica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara