Ilustracija, Foto: Pexels

Traže zabranu roštilja na ugalj od Skupštine

Ilustracija, Foto: Pexels
Zbog sve češće pojave tumora debelog creva, Skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima, piše Danas. Predlog da se koristi električni ili roštilj na gas uputio je dr Ivan Nikolić iz Beograda.

Od ove bolesti godišnje oboli oko 4.500 a umre oko 2.500 stanovnika. Sagorevanje uglja dokazano oslobađa kancerogene agense, što ima i naučno uporište, pišu Novosti. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni skrining ranog otkrivanja tumora debelog creva.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslanik Milan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o predstavkama građana, kaže da je Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Odboru je pristigla i anonimna predstavka zaposlenih u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gde apeluju da se uvede prinudna uprava u toj zdravstvenoj ustanovi i da se sprovede hitna vanredna spoljna kontrola rada Instituta. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara