Ilustracija FOTO:N1

BiH:

Tražićemo da Kosovo bude isključeno iz CEFTA sporazuma

Ilustracija FOTO:N1
Odgovor Bosne i Hercegovine na carine prištinskih privremenih institucija od 100 odsto mogao bi da bude zahtev za iskuljučenje Kosova iz CEFTA sporazuma.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je povodom carine od 100 odsto koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz BiH i centralne Srbije, da nema potrebe da se poseže za kontramerama, ali da bi odgovor BiH mogao da bude zahtev za isključenje Kosova iz sporazuma koji garantuju slobodnu trgovinu. 

"Jedna od mogućih mera, ako se s ovim merama nastavi, jeste da zatražimo suspenziju iz okvira CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), ali tražićemo i suspenziju iz S SP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU), oni zasedaju 17. decembra, a mi ćemo (EU komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju) Johanesa Hana i (Visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federiku Mogerini obavestiti o tome", kazao je Šarović za TV Alfa, prenosi avaz.ba. 

Navodi se da je Šarović ocenio da je Kosovo ulaskom u CEFTA prihvatilo i činjenicu da BiH u tom trenutku nije priznala Kosovo, kao i da priznanje ne može biti uslov za slobodnu trgovinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara