Traži se projektant za hidroelektranu "Bistrica"

Pixabay

Elektoroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" (RHE "Bistrica")

Izrada projekta i studije je potrebna kako bi se ocenila opravdanost izgradnje i moguća uloga RHE Bistrica u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, regiona i šire. 

Opšti cilj izrade Idejnog projekta (IDP) i Studije opravdanosti (SO) jeste utvrđivanje prostorne, ekološke, društvene, finansijske, tržišne i ekonomske opravdanosti izgradnje. 

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) "Bistrica" je derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim na potezu između brane "Potpeć" sa nizvodne, i hidroelektrane "Bistrica" sa uzvodne strane.

"Ovakvom dispozicijom postrojenja postojeća akumulacija "Potpeć" je predviđena kao donja, dok se gornja novoprojektovana akumulacija formira izgradnjom nasute brane na pregradnom profilu "Кlak" nizvodno od postojeće brane "Radoinja", piše u dokumentaciji. 

Mesto brane "Кlak" se nalazi u kanjonskom delu Uvca, oko kilometara nizvodno od brane "Radoinja''.

U cilju stvaranja gornje akumulacije sistema RHE „Bistrica'' predviđena je izgradnja brane visine oko 90 metara iznad korita, čime bi se ostvarila predviđena kota akumulacije. Akumulacioni bazen se prostire skroz do brane "Radoinja'', piše u dokumentaciji. 

Rok za podnošenje ponuda je 28. januar 2022. godine. 

O izgradnji "Bistrice" govorilo se godinama

O ideji gradnje reverzibilne hidroelektrane kod Nove Varoši govorio je i 2010. godine tadašnji ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je, između ostalog, 2012. godine sa kanadsko-kineskim konzorcijumom kompanija potpisala Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale "Bistrica".

U Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. godine, izgradnja RHE Bistrica svrstana je među prioritetne aktivnosti.

Navedeno je da je orijetnaciona vrednost investicije 560 miliona evra, a procenjeno vreme izgradnje pet godina.

U Strategiji se navodi i da je procenjena instalisana snaga RHE "Bistrica" 4х170 MW. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.