Traži se projektant za stakleni vidikovac Kablar

Wikimedia

"Turistička organizacija Čačak" raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju staklenog vidikovca Kablar. 

Tehničkom dokumentacijom je potrebno da se definiše uređenje prostora površine oko 1000 metara kvadratnih. Maksimalna planirana zatvorena površina objekta vizitorskog centra je oko 200 kvadratnih metara. 

Srbija kao kolonizator prema svojim prirodnim dobrima

Od projektanta se traži da izradi idejno rešenje, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje. 

"Projektom je potrebno obezbediti maksimalno sagledavanje prirodnog okruženja sa pristupnih staza i platoa izdignutih u odnosu na prirodnu kotu terena tako da se izbegne prisustvo bilo kakvih prepreka vizurama posetilaca", piše u dokumentaciji. 

Početni plato treba predvideti niz greben na orjentacionoj visini od 879 metara nadmorske visine.

Vizitorski centar u okviru koga je planiran kafe i info pult predviđen je u blizini gornjeg platoa grebena. 

Naknade za splavove na Zapadnoj Moravi uvećana četiri puta
"Domaćini" ostali na Ovčaru, ali trguju na Dorćolu (AUDIO)

U dokumentaciji piše da od vizitorskog centra treba predvideti kretanje stazom koja vodi do nižih platoa, a koji treba da su postavljeni kaskadno tako da prate prirodni pad terena. 

"U okviru centralnog platoa - vidikovca predvideti ekstenzije koje treba da budu postavljene konzolno iznad ponora padine. Neophodno je da konzolni platoi imaju stakleni pod koji omogućava da se stekne utisak boravka u fluidnom prostoru odvojenom od čvrstih struktura", piše u dokumentaciji. 

Vidikovac će se graditi na području Ovčarsko-kablarske klisure koja se nalazi na administrativnoj teritoriji Čačka, odnosno na delovima dve katastarske katastarske parcele u Rošcima. 

Ove parcele pripadaju obuhvatu II stepena zaštite prirode zaštićenog područja prirodnih vrednosti Ovčarsko-kablarske klisure, u granicama područja planiranog za razvoj turizma i sportsko-rekreativne infrastrukture.

Rok za podnošenje ponuda je 7. februar. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • planinar

    Hoće da nam potpuno upropaste prirodu na Kablaru

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.