Trećina bivših kovid pacijenata može da očekuje psihijatrijske probleme

Foto: Pixabay - RUANSHUNYI

Očekuje se da će trećine ukupnog broja do sada obolelih od koronavirusa u Srbiji šest meseci od preležane bolesti javiti neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj, objavljeno je na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKC). 

Kako piše u obaveštenju na sajtu UKC, od ukupno 732.044 obolelih (što je podatak za 15. avgust) postoji preko 240.000 obolelih kod kojih će se šest meseci od preležane bolesti javiti neki poremećaj, dok će se kod preko 90.000 osoba neki od neuroloških ili psihijatrijskih poremećaja biti dijagnostikovan po prvi put.

KOVID BOLNICA U BATAJNICI: TRAŽILI PREKO 800 MEDICINARA, NAŠLI MANJE OD 100

"Još značajnije, od ukupnog broja pogođenih, prema aktuelnim podacima postoji potencijalno preko 120.000 pacijenata sa nekim anksioznim poremećajem, a preko 100.000 pacijenata sa nekim poremećajem raspoloženja", piše u tekstu UKC.

Zbog toga je u okviru Klinike za psihijatriju Univerziteskog kliničkog centra Srbije formirana je Specijalizovana ambulanta za postkovid psihijatrijske poremećaje i probleme sa ciljem ranog skrininga, prevencije i lečenja psihijatrijskih poremećaja koji su povezani sa kovid infekcijom.

Specijalizovana postkovid ambulanta radi u okviru Klinike za psihijatriju u redovnom radnom vremenu, dodaje se.

KAKO DA NE POSTANEMO ŽRTVE?

Istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za psihijatriju Univerziteta na Oksfordu ukazuje da je potrebno sakupiti još podataka o uticaju korona virusa na psihičko zdravlje, ali da postoje pokazatelji da će oni koji su preležali kovid-19 češće imati problema sa njim. Ovakvi rezultati naročito utiču na one koji su imali teži oblik korona virusa, piše u istraživanju.

U istraživanju je učestvovalo preko 236.000 pacijenata kojima je dijagnostikovan kovid-19, gde se pokazalo da će njih 33-62 odsto nakon 6 meseci dobiti neurološku ili psihijatrijsku dijagnozu, dok će 12-84 odsto takvu dijagnozu dobiti po prvi put.

U okviru istraživanja upoređivano je koliko će se često ovakve tegobe javiti kod osoba koje su preležale grip ili drugo respiratorno oboljenje i u tim slučajevima ređe dolazi do dijagnoze u odnosu na kovid-19.

STRAH SLABI IMUNITET (VIDEO)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.