Foto: Pixabay

Trećina novca za laboratorijski materijal u zdravstvu potrošena nesvrsishodno

Foto: Pixabay
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u od 2016. do 2018. godine nabavio laboratorijski materijal vredan 6,3 milijarde dinara bez adekvatne provere cena na tržištu ili analize opravdanosti troškova, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI).

To znači da je svaki treći dinar za tu namenu potrošen nesvrsishodno, a glavni razlog za takvo stanje je što se nabavke ne planiraju prema broju i strukturi laboratorijskih usluga, što onemogućava praćenje efikasnosti.

"Postojeći način i postupak utvrđivanja naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal dovodi do rizika da zdravstvene ustanove ne mogu da pruže potreban obim laboratorijskih usluga… [RFZO] utvrđuje visinu naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal ne polazeći od planiranog broja i strukture laboratorijskih usluga", navodi se u izveštaju.

U poslednjoj reviziji nabavki laboratorijskog i sanitetskog materijala i njihovog uticaja na troškove zdravstvene zaštite dodaje se i da 237 zdravstvenih ustanova uglavnom nisu u potpunosti sprovodile istraživanje tržišta, što je takođe umanjilo prostor za uštede.

Revizori su zbog toga Domu zdravlja "Novi Sad”, Opštoj bolnici Valjevo, Opštoj bolnici Jagodina, Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje” i Kliničkom centru Srbije da kada se ne sprovodi postupak centralizovane javne nabavke "izvrše sveobuhvatnu analizu postojećih uslova na tržištu, uključujući uporednu analizu”.

RFZO-u je, između ostalog, preporučeno da izradi jedinstveni šifarnik laboratorijskog materijala, kako bi se obezbedila jednoobraznost njegovog iskazivanja i uspostavi jedinstvena metodologija za postupke nabavki.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Dragan

    Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika železnice Novi Sad smanjila doze anti tetanus vakcine ali ih vode da su ih dali pacijentu.Odgovor je bio da su takvo naređenje dobili.Hrinične i ne pokretne pacijente ne obaveštavaju kad dolaze vakcine protiv gripa,koruptivan rad u punom zamahu gde zaposleni preko reda vode pacijente.Šalteri ne postoje.