Trećina zaposlenih želi da radi od kuće i posle korone

Foto: Pixabay

Trećina zaposlenih u IT firmama, marketinškim agencijama, malim i srednjim preduzećima želeli bi da nastave s radom van kancelarije i nakon pandemije korona virusa, otkrilo je novo istraživanje koje je sproveo portal Startit.

Trećina ispitanika, odnosno 32,2 odsto, u anketi sprovedenoj na Tviteru želi da nastavi sa radom od kuće, čak i nakon pandemije, dok se 18,5 odsto njih oseća usamljeno radeći od kuće jer im „nedostaju kolege“.

Rezultati samo potvrđuju da zaposleni žele sami da odluče odakle će raditi, a čak 6,1 odsto anketiranih spremno je da se preseli iz velikih gradova u unutrašnjost i na selo odakle će raditi na daljinu.

Među onlajn anketiranim čitaocima, 55,7 odsto je onih koji bi želeli da biraju odakle će raditi.

Prosečna ocena generalnog iskustva sa radom van kancelarije je dosta visokih 4,05 što je još jedna potvrda toga da ljudi žele fleksibilnost od svojih poslodavaca, a tek svaka deveta anketirana osoba, tačnije 11,7 odsto, ne želi da nastavi rad van kancelarije nakon pandemije.

Više od polovine anketiranih odgovorilo je da je dobilo neophodnu motivaciju i podršku za rad, a da je dobilo opremu odgovorilo ih je 64,1 odsto.

Rad na daljinu anketirani smatraju pre svega uštedom vremena koje provedu na putu do posla, a najveći procenat kao prednost navodi bolju koncentraciju i fokusiranost, kao i fleksibilnost. 

Najveći problem s kojim su se suočili je usamljenost, a zatim to što osećaju da nemaju ograničeno radno vreme kad rade od kuće.

Utisak zaposlenih je da se količina posla koji moraju da obave od kuće nije mnogo promenila u odnosu na rad iz kancelarije, 82,3 odsto smatra da rade slično ili isto danas, kao i pre pandemije.

U Startitovoj anketi bilo je 53 odsto muškaraca, a 64 procenta anketiranih živi i radi u Beogradu. Najviše anketiranih, 70 odsto, je između 25 i 40 godina, dok ih u IT firmama radi 30 odsto.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.