Ilustracija FOTO: Pexels

Trešnje će koštati više ove godine

Ilustracija FOTO: Pexels
Prinos trešanja biće smanjen za 30 odsto u celoj Srbiji.

Razlog za to su niske temperature i mraz krajem marta u periodu cvetanja ranih sorti trešanja, procenjuju stručnjaci, a prenosi Blic.

Proizvođači očekuju da će otkupna cena biti viša od prošlogodišnjih 220 do 250 dinara, dok je cenu na pijacama teško prognozirati.
 

Miloš Pavlović, poljoprivrednik i inženjer voćarstva, pod trešnjom ima 12 hektara u Gornjoj Vranjskoj i Lojanicama, nedaleko od Šapca, a ima i rasadnik sa sadnim materijalom ovog voća. 

On kaže da su zbog niskih temperatura i mraza u periodu cvetanja rane sorte trešnje pretrpele štetu između 20 i 30 odsto.

"Za rane sorte, koje stižu između 10. i 25. maja, već sada možemo da konstatujemo da su oštećenja u procentima izmešđu 25 i 35 odsto,a one koje stižu u junu preživele su mraz. Iako je bilo hladnih dana, to nije smetalo kasnijim sortama, ali osetljivije voće kao što su rane sorte teško podnosi temperature od -4 i -5 stepeni, a moji profesori sa fakulteta kažu da je u okolini Šapca tih dana bilo i do -6 stepeni, pa je to uticalo da trećina roda propadne", kaže Pavlović.

Slična situacija je i u Smederevu, Kruševcu, Loznici, Čačku i drugim delovima Srbije gde se gaji ovo voće, pa je procena stručnjaka da je zbog mraza uništeno od 20 do 30 odsto trešnje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara