Tri četvrtine potrošnje najsiromašnijih u Srbiji odlazi na osnovne potrebe

Foto: Pixabay

Nešto više od polovine potrošnje najsiromašnija domaćinstva u Srbiji, u takozvanom prvom decilu, odlazi na hranu i bezalkoholna pića, 15,9 odsto na stanovanje i komunalije, a 3,6 odsto na transport, pokazuje anketa Republičkog zavoda za statistiku o potrošnji stanovništva za 2019. godinu.

To znači da gotovo tri četvrtine celokupne potrošnje u deset odsto domaćinstva sa najmanjim primanjima odlazi na podmirivanje najosnovnijih životnih potreba.

U prvi decil inače spadaju domaćinstva koja u proseku troše 25.329 dinara po potrošačkoj jedinici. 

Pored toga, podaci pokazuju da takva domaćinstva troše 4,1 odsto na duvan i alkoholna pića.

S druge strane, svega 0,4 odsto izdvajanja ide na obrazovanje (u proseku 93 dinara mesečno), a 4,4 odsto na zdravstvo.

Na odeću i obuću siromašnija najsiromašnijih domaćinstva otpada svega 2,4 odsto njihove potrošnje.

Kada se govori o svim domaćinstvima u Srbiji, ponovo se najviše troši na hranu i bezalkoholna pića, ali je taj udeo nešto niži, 34,2 odsto, na stanovanje oko 16,7 odsto, a na prevoz 9,3 odsto. 

Najviše ljudi u Srbiji živi u dvosobnim stanovima i to 40,3 odsto njih, u trosobnim sanuje 26,6 odsto, u četvorosobnim 18,6 procenata, a u jednosobnim 12,7 odsto.

Stanove u najvećem broju slučajeva, tačnije 55,96 odsto, greju na čvrsto gorivo, dok centralno grejanje ima svega petina domaćinstava, tačnije 20,6 odsto.

Anekta pokazuje da je telefon imalo 90,8 odsto domaćinstava, računara ili laptopova 56,9 odsto, kola 51,9 odsto, klima uređaj 37,9 odsto, a mašinu za pranje sudova svega 19,2 odsto.

U anketi su učestvovala 6.354 domaćinstava a njome se, osim o potrošnji, prikupljaju i podaci o životnom standardu, odnosno uslovima stanovanja i snabdevenosti trajnim dobrima.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.