Tri koraka do solarnih panela, država daje pola novca za instalaciju

Foto: Pixabay

Polovinu troškova prilikom instalacije solarnih panela građanima koji žele da postanu proizvošači električne energije će plaćati država, prenosi RTS. Portal Balkangreenenergynews podseća da će potrošači struje postati aktivni učesnici na tržištu samo ako je instalisana snaga njihove solarne elektrane ista ili manja u odnosu na odobrenu snagu njihovog priključka za potrošnju.

Status aktivnog učesnika na tržištu, odnosno przjumera, kako navodi Balkangreenenergynews može da se dobije samo pod tim uslovima iza kojih se krije namera države da on proizvodi električnu energiju samo za svoje potrebe. Napominje se da slično ograničenje imaju i druge države u regionu, poput Slovenije i Hrvatske.

Ipak, Javni servis javlja kako se konačno se otvara mogućnost za veće korišćenje solarne energije u Srbiji, ali se ne bavi  problematikom prozjumera. Napominje da će građanima polovinu troška za solarne panele platiti država, kao i da će prvi javni poziv s tim u vezi biti početkom septembra.

O jednostavnim koracima za dolazak do solarnih panela, pisala je i Nova ekonomija. Naime, novom uredbom je omogućeno da nema kontakta sa državnom administracijom i ne zahtevaju se potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad, pa je procedura jednostavna.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, građanima je za dolazak do solarnih panela potreban samo jedan jedini korak

"Taj korak je da se obrate 'EPS Snabdevanju' da žele da postave solarne panele. 'EPS Snabdevanje' će izaći na teren i sa njima potpisati tipski ugovor za postavljanje solarnih panela odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe".

Ipak, Balkangreenenergyways navodi da je za solarne panele potrebno najmanje tri koraka, kako bi ih građani postavili na krovove svojih kuća.

  • Prvi korak je, kako je spomenulo Ministarstvo, zahtev snabdevaču, za građane je to Elektroprivreda Srbije (EPS), da se promeni ugovor o snabdevanju.
  • Drugi korak je da se operatoru distributivnog sistema Elektrodistribuciji Srbije (EDS) dostavi originalna izjava izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.
  • Treći korak je izbor firme koja će odraditi posao instalacije solarnih panela.
Vlada Srbije: Građani će lakše sticati status proizvođača struje
Da li se EPS-ovim dužnicima nezakonito računa kamata?
Analiza računa za struju: Velika razlika između obračunske i angažovane snage

Dakle, građani mogu da dobiju novi status "kupac–proizvođač" električne energije, što znači da će struju koju proizvedu tokom leta i koja premašuje njihove potrebe moći da prodaju ili doponuju u elektrosistemu Elektroprivrede Srbije.

Jedno domaćinstvo od 60 kvadrata otprilike troši 500-600 kilovat-časova struje mesečno, što znači da je oko pet kilovata solarnih panela dovoljno da se podmire potrebe potrošnje električne energije, kaže za RTS Miodrag Vuković iz kompanije "Konseko":

"Investicija je sa PDV-om oko 4.900 evra. Tu ima dvanaest solarnih panela, možemo da krenemo i sa tri solarna panela, gde imamo jedan kilovat i to je dovoljno da se mesečno proizvede 100.000 kilovat-časova i smanji sopstveni račun za električnu energiju".

Radni vek solarnih panela je oko 25 godina, a u Srbiji tokom tri naredne godine mogu da se instaliraju u oko 800.000 domaćinstava. Srbija sa više od 220 sunčanih dana u godini spadamo u zemlje sa velikim potecijalom korišćenja solarne enrgije. Sunčevo zračenje, za te namene, pokriva celu zemlju, a najjače je na jugu Srbije.

Svake godine 1. aprila obavljaće se poravnjanje isporučene i preuzete energije između prozjumera i snabdevača.

Ukoliko je u prethodnih 12 meseci prozjumer predao više energije nego što je potrošio, razlika ostaje snabdevaču bez naknade, a u suprotnom prozjumer mora da plati razliku.

Obračun poreza, akciza i naknada za prozjumera se obavlja na osnovu utrošene električne energije umanjene za višak iz prethodnog meseca.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.