Trivan: Po postojećim podacima jedna osoba godišnje potroši oko 300 kesa

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Srbija, kada se proceni da je to potrebno, zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa.

Trivan je odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa potrošnjom plastičnih kesa, i merama za smanjenje te potrošnje rekao da po postojećim podacima jedna osoba godišnje potroši oko 300 kesa.

"To je premnogo. Da je to tako imamo priliku da vidimo na našim ulicama rekama, drveću...", naveo je Trivan i dodao da su mesecima unazad razgovarali sa nekoliko predstavnika trgovinskih kuća. 

On je pozvao sve trgovinske kuće i lance da počnu da naplaćuju plastične kese koje su nerazgradive. 

"Složili smo se oko toga da treba o tome razmišljati. Za sada ne primenjujemo nikakve administrativne mere. Mi možemo da ih primenimo, spreman sam da ih primenimo, ali mi se čini da je ovo dobar početak - da damo preporuku", precizirao je ministar. 

Kako je rekao već ima efekta i u prvom danu, tamo gde je počela da se primenjuje naplata, potrošnja plastičnih kesa je pala za polovinu. 

Dodao je da će uvek ići prvo na dogovor, preporuku, bez obzira koja je tematika u pitanju, a onda u zavisnosti od rezultata i eventualno primeniti mere koje su na raspolaganju državi. 

"Prvi podatak je odličan, videćemo da li će tako i biti nastavljeno" kazao je Trivan. 

Kako je rekao voleo bi da se potpuno izbaci korišćenje plastičnih kesa iz upotrebe i dodao da ne vidi razlog da bude drugačije. 

On je rekao da postoji Direktiva EU o plastici koju možemo da primenimo i "zgodno je došla kao mogućnost" da prateći te standarde donosimo i svoje propise u skladu sa njima. 

Trivan kaže i da će se kese i dalje proizvoditi, ali od biorazgradivih materijala...

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara