Trivan: Vlada spremna da spreči svaki vrstu zločina prema životnoj sredini

Ministar za životnu sredinu Goran Trivan izjavio je da je Vlada Srbije spremna da spreči svaku vrstu zločina prema životnoj sredini.

"Odlučni smo da taj kriminal više ne može da se dešava", rekao je Trivan na konferenciji Američke privredne komore posvećenoj upravljanju otpadom.

Trivan je izjavio da se više ne sme događati drastično zagađenje životne sredine zakopavanjem opasnog otpada.

"Da bismo primenili represivne mere, moramo ustanoviti ko je odložio otpad. Ne znamo gde smo stigli, ali smo na putu sa kojeg nema povratka", rekao je Trivan.

Srbija nije čista, a za to smo isključivi krivci mi, nema ih na drugoj strani. To se dešavalo decenijama, izjavio je Trivan, uz konstataciju da su takav put prošle i razvijene države.

Uz ocenu da Srbija zaostaje 25 godina za razvijenim zemljama, Trivan je rekao: Ono što smo upropastili za 40 - 50 godina, sada treba da ispravimo.

"Rezultati moraju da dođu. Ako to ne uradimo sami, drugi će nas naterati", izjavio je Trivan.

On je rekao da ne može biti zadovoljan novcem koji se daje Ministarstvu za životnu sredinu, mada je budžet povećan za 16 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Životna sredina ne bi trebalo da bude samo deklarativno važna, već njen značaj treba da se vidi i u uloženom novcu, ocenio je Trivan, uz konstaciju da ekologija nije i ne sme biti dnevno - političko pitanje, jer se radi o pitanju života.

"Životna sredina nije trošak, već investicija u dobar život građana, u privredu, zapošljavanje", naveo je Trivan.

Kajl Skat: Jedan od najvećih izazova na putu Srbije ka EU zaštita životne sredine

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je izjavio da SAD podržavaju napore Srbije da postane članica Evropske unije, naglasivši da je na tom putu jedan od najvećih izazova usklađivanje zaštite životne sredine sa standardima EU.

"Zaštita životne sredine je jedan od stubova moderne ekonomije, na koji ne bi trebalo da se gleda kao na opterećenje, već kao na doprinos boljem životu građana i povoljnu priliku za privredu", rekao je Skat.

On je izneo podatak da je Srbiji potrebno da uloži više od 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine.

"Američke kompanije u Srbiji imaju pogone reciklaže i investiraju u nove tehnologije, kako bi zaštitile životnu sredinu", izjavio je Skat.

On je ocenio da bi u Srbiji svaki građanin trebalo da bude posvećen zaštiti životne sredine, ne samo vlada i privreda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara