Turističke agencije: Pred gašenjem smo, bankarske garancije nisu rešenje

Foto: Pixabay

Većina agencija uskoro će se zatvoriti i time dovesti u pitanje milionske uplate putnika čiji aranžmani nisu realizovani, ako je jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje preko bankarskih garancija, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) povodom novog pravilnika koji predviđa obavezu agencija da pribave bankarske garancije.

Udruženja traže da im se rad omogući  tako što će biti potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija jer su u blokadi već 20 dana.

Podsećamo, 1. oktobra svim agencijama sa statusom "organizatori putovanja" istekle su garancije, a tim i licence za organizaciju putovanja, jer su osiguravajuća društva odlučila da ne nastave sa izdavanjem garancija smatrajući da je rizik prevelik. Rešenje je pronađeno u bankarskim garancijama.

"Detalji o bankarskoj garanciji su samo pravno- formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi. Ove garancije neće doprineti da agencije nastave da rade. Predviđeni iznosi su nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi,  sve je dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 posto usled pandemije virusa korona.

Ističu i da resorno ministarstvo nije pravovremeno reagovalo na problem uprkos upozorenjima.

"Ministar Rasim Ljajić se oglasio poslednjeg dana kad su polise važile i rekao da će problem biti rešen u narednih sedam do deset dana. Osim toga što problem nije rešen, ministarstvo je ponudilo neprimenljivo rešenje", ocenjuju agencije.

UTAS i ANTAS smatraju da jedino individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu za putnika. Ovakva vrsta osiguranja sigurno neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu.

Osim hitnosti aneksa, agencije traže da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo svih radnih grupa o budućim pravilnicima koji preciznije regulišu našu delatnost jer su u ovom procesu neophodne i informacije iz prakse.

Matijević (Udruženje turističkih agencija UTAS): Obustavili smo prodaju novih aranžmana

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara