Turska lira će odsada moći da se razmenjuje i u Srbiji

Turska lira će od 1. decembra biti uvedena na listu valuta kojima se trguje na srpskom deviznom tržištu, odluka je Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

Turska lira će se, kako je saopšteno iz NBS, uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, će biti uključena i na listu deviza koje NBS može kupovati i prodavati na deviznom tržištu. 

Turska valuta će na kursnoj listi biti pod nazivom "turska lira" sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949. 

Pri donošenju te odluke, NBS se rukovodila učešćem Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu, a u obzir je uzet i konstantan rast broja turskih državljana koji posećuju Srbiju, navode iz NBS. 

Kako dodaju, uvođenjem turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu olakšava se poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje medjusobno saradjuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmene. 

Očekuje se da uvođenje turske lire podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije i Turske, zaključuje se u saopštenju i precizira da navedena Odluka stupa na snagu 1. decembra 2017. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara