Ilustracija FOTO: Pexels

Učiteljica iz sela kod Kraljeva obučava decu i odrasle za digitalno doba

Ilustracija FOTO: Pexels
Pored svakodnevnih obaveza u školi u selu Bogutovcu kod Kraljeva, učiteljica Marija Stošić godinama se bavi i digitalnom i onlajn edukacijom odraslih. Iskustva u obrazovanju roditelja, vaspitača, učitelja i nastavnika, pretočila je u rad koji je predstavljen na Međunarodnoj konferenciji o tehnologijama i obrazovanju u Valensiji.

U izdvojenom odeljenju Osnovne škole Milunka Savić u selu Šumarice kod Kraljeva nastavu pohađaju samo dve učenice. Sa lakoćom usvajaju nova saznanja iz raznih predmeta jer njihova učiteljica Vesna Vujić koristi najsavremenije informacione tehnologije.

Vesna je bila polaznik nekoliko onlajn seminara koje je organizovao Obrazovno-kreativni centar iz Bora.

"OKC Bor nudi pregršt lepih, zanimljivih seminara, a jedan od njih je i seminar Digitalne priče i bajke koji sam ja pohađala. Uz pomoć moderatora Marije Stošić, mi smo jako lepo priveli tu priču kraju i naučili mnogo toga", kaže učiteljica Vesna.

PROČITAJTE JOŠ:

Digitalne priče i bajke osmislila je učiteljica Marija Stošić. Predaje u školi Đura Jakšić u Bogutovcu. Ima samo pet učenica sa kojima radi i uz čiju pomoć usavršava nastavni proces. Moderator je i u Obrazovno-kreativnom centru.

Tako je i izabrana preko fondacije Tempus, koja se bavi edukacijom odraslih, da predstavi svoj rad na međunarodnoj konferenciji u Valensiji gde je bilo više od 700 predavača i učesnika iz celog sveta.

"Ja sam se sa svojim radom prijavila na taj konkurs. Taj rad je izabran i nagrađen učešćem na konferenciji u Valensiji koja se održavala od 10. do 13. marta. I ja sam se u tom prvom trenutku predstavljala kao učitelj koji radi sa malom decom od 1. do 4. razreda i onda je to njima bilo čudno", priča Marija.

Tako je Marija svoja iskustva u obrazovanju odraslih, a posebno kako je uspela da motiviše kolege da se aktivno uključe u proces učenja, podelila sa profesorima sa najuglednijih evropskih i svetskih univerziteta.

"Naravno da smo srećni i ponosni što je Marija deo našeg tima i što je njen rad prepoznat u međunarodnim okvirima. Tim pre što je njen rad primenljiv u praksi", ističe direktorka OŠ Đura Jakšić Slavica Planjanin.

Marija je tipičan primer nastavnika nove generacije. Decu uči i priprema za život u savremenom društvu, punom tehnoloških i digitalnih izazova.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara