U februaru 31 odsto više građevinskih dozvola nego lane

Pixabay

U Srbiji je izdato 1.995 građevinskih dozvola u februaru što je više za 31,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. 

Od ukupnog broja dozvola 78,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 21,5 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 72,8 odsto dozvola izdato je za stambene, a 27,2 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,3 odsto).

Prema dozvolama izdatim u februaru 2022. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.434 stana, s prosečnom površinom od 68,9 kvadrata.

Prošle godine podneto preko 116.000 zahteva za građevinske dozvole

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 8,4 odsto stanova biće građeno u zgradama sa jednim stanom, a njihova prosečna površina biće 144,2 kvadrata. 

Kako se navodi u saopštenju, 90,4 odsto stanova biće građeno u zgradama sa tri i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 60,6 kvadrata. 

Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2022. iznosi 73,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti (35,3 odsto od predviđene vrednosti novogradnje), zatim slede Raška oblast (17,4 odsto), Mačvanska oblast (9,5 odsto), Sremska oblast (7,8 odsto) i Južnobačka oblast (6,8 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 3,6 odsto. 

Zašto raste cena novogradnje u pandemiji


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.