U Gasprombanci račune otvorilo 20 evropskih kompanija

Pxhere

U Gasprombanci račune je otvorilo 20 evropskih kompanija, kako bi nastavile da otkupljuju ruski gas, piše Blumberg pozivajući se na sopstvene izvore.

U dnevnom izveštaju Privredne komore Srbije navodi se da je još 14 kompanija zatražilo je dokumentaciju neophodnu za otvaranje računa.  

Namere da poslovanje nastave preko Gasprombanke najavio je i nemački energetski koncern VNG.

Cena gasa u Evropi porasla je juče iznad 1.100 dolara za hiljadu kubika, pošto je Ukrajina suspendovala protok dela ruskih isporuka preko tranzitne stanice Sohranovka, prema podacima sa platforme londonske ICE berze, navodi se u Dnevnom izveštaju PKS koji je objavljen 12. maja. 

Ukrajinski operater sistema za prenos gasa (GTSOU) saopštio je u utorak da će obustaviti tranzit ruskog gasa u Evropu preko stanice Sohranovka, zbog "više sile", jer kompanija navodno ne može da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti, zbog čega će odbiti nominacije za transport i neće prihvatati gas iz Rusije, saopštio je Tas, prenosi PKS. 

Informacije o krizi u Ukrajini na novom servisu PKS-a

U izveštaju PKS se navodi da je poslovanje energetskih kompanija otežano zbog poskupljenja repromaterija.

"Važeći ugovori se raskidaju, sporazumno ali i jednostrano na sopstvenu štetu, štetu dobavlјača, novi se otežano ugovaraju sa kratkim rokovima, klauzulom avansa i dugačkim rokovima isporuke. Blagovremena realizacija javnih nabavki se dovodi pod veliki znak pitanja", navodi PKS.

PKS napominje da 31. maja 2022.godine ističe Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata.

Takođe, 30. juna ističu ugovori o komercijalnom snabdevanju po posnovu Zaključka vlade kojim se EPS-u preporučuje da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom za snabdevanje zaklјučuje po jedinstvenoj ceni od 75 EUR/MWh bez PDV za period snabdevanja do 30. juna 2022. godine.

Rast razmene Srbije i Hrvatske, traže se jednostavnije carinske procedure

Čadež: Hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice 

Evropska unija treba da ponudi novi put Zapadnom Balkanu kroz hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice preko koje će region biti deo jedinstvenog tržišta, što je prvi korak ka punopravnom članstvu u Uniji, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). 

Čadež je ukazao na zahteve poslovne zajednice Zapadnog Balkana - ubrzanje sprovođenja plana za zajedničko regionalno tržište i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, što je u interesu i kompanija iz regiona i EU koje posluju na našim tržištima. 

Kako se navodi nedavno su pokrenute dve inicijative  - zajednička inicijativa Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore za olakšanje trgovine preko drumskih i železničkih graničnih prelaza, smanjivanje čekanja na ulazu u EU i nedavni sastanak u Briselu sa Evropskom komisijom na kome su privrednici izneli sasvim konkretne predloge evropskim institucijama za otklanjanje prepreka u poslovanju zapadnobalkanskih kompanija sa partnerima u EU.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.