U Gornjoj Dobrinji i Levču sprečena geološka istraživanja

Foto: Wikimedia/ Jelena Prodanović/ Gornja Dobrinja

Više od 100 ljudi sprečilo je danas geološka ispitivanja na njivama u selu Gornja Dobrinja kod Požege, prenosi agencija Beta.  Akciju tokom koje su sprečili istraživanje litijuma danas su izveli i Meštani sela Dragovac u Levču danas su imali sličnu akciju kada su sprečili istražvanje litijuma.

Predstavnica ekološkog udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović izjavila je da su meštani primetili trojicu nepoznatih muškaraca koji su izašli iz džipa i počeli iskopavanja na njivama u Gornjoj Dobrinji, inače rodnom mestu Kneza Miloša Obrenovića.

Prema njenim rečima, "odmah" se okupilo oko 50 meštana tog sela koji su sprečili dalja iskopavanja, a njima su se pridružili i više desetina meštana sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca koje, kako je objasnila Bralović, deli samo jedno brdo od Gornje Dobrinje i u kome su najavljena istraživanja litijuma.

Muškarci koji su iskopavali na njivi rekli su okupljenim meštanima da ne traže litijum, već vrše ispitivanja da li na toj zemlji ima plemenitih metala.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?
Rudna renta u Srbiji: Neki su nam braća, a neki dobiju "Idite iz Srbije"

"Oni nisu bili najavljeni i ne znamo da su odobrena bilo kakva istraživanja na zemlji u Gornjoj Dobrinji i mi smo pozvali policiju, koja je odmah izašla, napravila uvidjaj i odvela tu trojicu u policijsku stanicu. Očekujemo da će im oduzeti materijal koji su iskopali sa naše zemlje jer to pripada nama, a ne njima", rekla je Bralović.

Ona je ponovila da meštani Pranjana, Gornjeg Dobrinja i okolnih sela neće dozvoliti nikakva iskopavanja na njihovoj zemlji, jer od nje žive i hoće da je i dalje obradjuju.

"Nas ne interesuju nikakvi metali, a i da ima i zlato, srebro i dijamanti, ne bi ih iskopavali, ne damo zemlju, hoćemo da je obradjujemo", rekla je Bralović.

U selu Dragovo kod Rekovca su se jutros od sedam sati okupili nezadovoljni meštani Levča na lokaciji koja je predviđena za treću po redu istražnu bušotinu litijuma, bora i pratećih metala, izjavila je danas Marica Živanović Poljo iz organizacije "Neko brine za Levač", a preneo list Danas.

Prošle godine su u Levču bile dve bušotine, u selu Donje Sibnice, kao i između Dragova i Motrića.

Početkom oktobra meštani Pranjana takože su sprečili geološka istraživanja na svojim njivama.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.