U gradskom prevozu od danas uključena klima

Nova ekonomija

Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha, beogradski Sekretarijat za javni prevoz naložio je prevoznicima da krenu sa korišćenjem klima-uređaje u vozilima, ali tako da snaga ventilatora bude na minimumu, a da se autobusi provetravaju na okretnicama, pišu Novosti.

Odluka je doneta i u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja kovida-19, koji je kada je prevoz pušten u rad 8. maja zabranio korišćenje rashladnih uređaja.

Podešavanje režima rada klima-uređaja u vozilima biće takvo da udeo vazduha koji se zahvata iz spoljašnje sredine bude što veći, uz optimalnu kombinaciju sa prirodnom ventilacijom. Optimizacija rada klima-uređaja znači da se koriste samo u uslovima kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni Celzijusa i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum.

Na okretnicama, u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, vozaći će morati da provetravaju vozila sa otvorenim vratima. Obavezno je i "ispiranje" celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum. Takođe, potrebno je da dezinfekciju filtere klima-uređaja najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aja Vasil

    A kada će da isključe grejanje??????????