Siniša Mali FOTO: N1

Siniša Mali:

U istoriji ekonomije se nije desilo ovo što Priština radi

Siniša Mali FOTO: N1
Odluka prištinskih vlasti da takse za robu povećaju na 100% neodgovorna je i šteti samo građanima koji žive na KiM, ocenio je ministar finansija Siniša Mali.

Dodao je da očekuje da će uz pomoć međunarodne zajednice problem biti rešen.

"Treba da vidimo na koji način možemo da spustimo loptu na zemlju. Da, uz podršku međunarodne zajednice, nadamo se da će biti jača i veća nego što je bilo kada je uvedene tarife od 10 odsto, dođemo do načina da problem rešimo", rekao je Mali za Tv Pink. 

On je dodao da se u istoriji savremene ekonomije nije desilo da neko donese tako nerazumnu i neodgovornu odluku kao što su ljudi iz Prištine uradili. 

"Potpuno je neverovatno da podignete takse za 100 odsto na robu koja ulazi na KiM koja se tamo ne proizvodi, tako da nemate ni industriju koju štitite. Samo vaši građani imaju štetu od toga. Meni je to toliko besmisleno, neodgovorno", istakao je Mali. 

Podsetio je da je osnova EU slobodan tok kapitala, roba, usluga i ljudi, pa je neprihvatljivo svako povećanje taksi na robu u uslovima globalne ekonomije, kada postoje ugovori o slobodnoj trgovini, u regionu CEFTA.

"Svet se razvija, ide napred, niko ne zatvara svoje granice pogotovu ne za ekonomiju, jer od toga najveću štetu imaju građani. Mi srpsku ekonomiju već pet ili šest godina otvaramo u potunosti, trudimo se da konsolodijemo javne finansije, da privučemo strane investitore", zaključio je Mali.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara