Kragujevac FOTO: Wikimedia

U Kragujevcu se gradi državni Data centar

Kragujevac FOTO: Wikimedia

U Kragujevcu je planirana izgradnja državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, koji je vlada proglasila strateškim projektom.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je ugostio britanskog ambasadora Denisa Kifa, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar konsultanta za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu. 

Trenutno su u državnom Data centru u Beogradu smešteni podaci skoro 30 državnih institucija, a Jovanović kaže da je procena da će digitalizacija ići u tom smeru da će biti potreban ogroman kapacitet za smeštaj podataka državne uprave i lokalne samouprave. 

Jovanović je sa ambasadorom Kifom predstavio projekat "Digitalna transformacija Srbije", koji zajednički finansiraju Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sa 2,1 milion evra preko UNDP-a. 

Sredstva iz Fonda za dobru upravu, kaže Jovanović, namenjena su za pripremu strategije razvoja elektronske uprave u Srbiji, kao i infarstrukture i novih portala koji će omogućiti lakšu komunikaciju lokalnih samouprava i Republike. 

Najavio je i pokretanje profesionalnog kontakt-centra do kraja ove godine, koji će omogućiti da svi državni službenici budu informisani o korišćenju savremenih sistema e-Uprave. 

Jovanović je govorio o dosadašnjim projektima sa Fondom za dobru upravu, među kojima je i servis "Bebo, dobrodošla na svet", i istakao da koncept digitalizacije zahvata sve oblasti našeg života, a kao primer naveo je reformu prosvete - uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole, pet puta veći broj odeljenja za IT i za 20 odsto povećanje kvota na fakultetima za IT. 

Kaže i da će od ove školske godine u skoro 2.000 odeljenja biti pokrenuta eksperimentalna, potpuno digitalizovana nastava, bez "papirnih" udžbenika. 

Kao prve rezultate projekta "Digitalna transformacija u Srbiji", Jovanović je naveo već sprovedena dva kruga prekvalifikacije za 800 polaznika za IT, a od septembra će početi treći krug za još 500 polaznika. 

Rezultati se, navodi, ogledaju i u pomoći domaćim kompanijama stranih stručnjaka za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT start-apova, za šta je obezbeđeno 53.000 dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara